Naučite mačku da se odazove na svoje ime

Naučite mačku da se odazove na svoje ime

1286
0
Podijeli
Naučite mačku da se odazove na svoje ime

Osim tvrdoglavijih pripitomljenih mačaka i strpljivijih “šaptača mačkama”, baš svatko može naučiti dozvati mačku.

Privucite mačju pažnju. Čak i kad se pretvara da napola spava mačka vidi i čuje svaki mali pokret i šum. Ipak one su lovci, stoga im dajte nešto za fokusiranje kao na brzinu bačena grančica (trzaj), pucketanje prstima ili kuckanje noktima.

Shvatite mačku ozbiljno. Napokon kad imate mačju pažnju, morate je učiniti radoznalom.. Sakrijte grančicu i zaustavite zvuk prije nego opet proizvedete zvuk, pa ga opet zaustavite, dakle impulsno privlačite mačju pozornost. Da je mačka “zagrizla” znat će te po njezinom intenzivnom pogledu i ušima prema gore.

Približite se mački polako. Bez naglih pokreta osim kvrckanja i kuckanja, no trudite se da do nje dođete tako što će i dalje biti fokusirana na mamac.

Započnite prvi kontakt sa mačkom. Već kad je mački ugodno u vašoj blizini, polagano dignite i stavite ruku u njezin “osobni prostor”. Neka vam pomiriši ruku, te je počešite iza uha ili ispod brade. Ako zatim krene bježat od vas probajte laganim dodirom prijeći preko mačjih leđa, ali nemojte loviti rep ni pod razno.

Započnite maziti mačku. Koristite vrhove prstiju kao da bubnjate po stolu, lagano na početku , a zatim jače. Ako mačka počne presti, sklapati oči ili se protezati znači da to radite onako kako treba.

Maknite se od mačke. Prestanite sa maženjem i maknite se od mačke.

Zovite mačku. Ako ste sve dobro radili, mačka će se pitati zašto i gdje ste otišli, čak će vas i slijediti. To je trenutak kad možete reći nešto kao “dođi mačkice moja” da biste impresionirali prijatelje, ali ne očekujte da to pali baš svaki put jer svi znamo da mačku zapravo ne možemo dozvati.

[box type=”shadow”]

Naučite mačku da prepozna svoje ime

Kad nabavite mačku, prva stvar je da je nekako nazovete. Onda je na vama da naučite svoju mačku da prepozna svoje ime. Evo kako…

Naučit će preko izgovorenih riječi.

Pričajte svojoj mački koliko god često možete te koristite njezino ime u svim prilikama. Zovite njezino ime kad je želite prizvati k sebi. Trening neka traje nekoliko tjedana. Tada bi trebali uvidjeti da vaša mačka shvaća i razumije kako se zove i na što se odaziva.

Ovu metodu možete koristiti za povezivanje riječi “hrana” sa hranom za mačke u vrijeme kad je za vašu mačku vrijeme obroka.

Vrlo efektivno može biti i fućkanje za dozivanje vaše mačke.[/box]

Nema komentara

Komentiraj