Kako zaustaviti žgaravicu

Kako zaustaviti žgaravicu

3513
0
Podijeli
Kako zaustaviti žgaravicu

Probava je vrlo važan proces koji većina nas ne poštuje. Hranimo se na brzinu, ne dajemo si vremena da se nakon jela odmorimo, a onda se pitamo kako zaustaviti žgaravicu i druge simptome loše probave.

Ako patite od probavnih problema pobrinite se da se hranite na pravilan način. Nemojte samo sjediti pred televizorom sa hranom na pladnju, radije jedite za stolom. Hranjenje pred tv-om otežava želucu i kiseline se dižu u jednjak jer ste pogrbljeni.

Isto, ako ste pušač nemojte pušiti kad ste puni hrane jer to može potaknuti žgaravicu. Uvijek dozvolite neko vrijeme za probavu prje fizičkih ili psihičkih aktivnosti. Idealno vrijeme probavljanja je oko jedan sat.

Smiriti uznemirani želudacSmirite uznemireni želudac

Puno faktora uzrokuje pojavu uznemirenosti želuca, ono što morate je otkriti što uzrokuje pojavu. Slaba probava, gripa, vrtoglavica, žgaravica i trovanje hranom mogu uzrokovati mučninu, a liječenje ovisi o tome što je uzrokovalo uznemirenost želuca.

Ako možete identificirati uzrok uznemirenosti, odmah krenite u otklanjanje uzroka. Mučnina od vrtoglavice često nestane sama od sebe.

Pijte čaj od đumbira, kamilice ili peperminta ako se prejedete ili imate gripu. Čaj bi vam trebao smiriti želudac.

Pijenje mineralne vode također pomaže.

Uzmite gastal za žgaravicu. Osjećat ćete olakšanje jer on neutralizira kiseline u želucu. Gastal vam može uzrokovati zatvor ili prekomjerni proljev, pa stoga oprez.

Izbjegavajte alkohol, cigarete, aspirin i sl., s obzirom da oni pogoršavaju uznemirenost želuca.

Kako zaustaviti žgaravicu na efektivan način

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako zaustaviti žgaravicu. Ne morate uzimati nikakve tablete da bi je zaustavili.

Jedan način je da žvačete žvakaču gumu bez šećera jer tako će se stvoriti dovoljno sline u ustima i slina će potisnuti kiselinu natrag u želudac.

Čaj od đumbiraDrugi način je sa čajem od đumbira. Čaj sadrži sastojke koji jačaju djelove jednjaka koji tada ne dopuštaju da se kiselina diže.

Treći način za sprječavanje žgaravice je da spavate na lijevom boku. Kad spavate na lijevom boku kiselina iz želuca brže prolazi prema crijevima i oslobađa vas od vraćanja kiseline.

Četvrti način je da napunite dvije čaše sa hladnom vodom. Jedna čaša neka bude puna vode, a druga na pola puna. U manje punu čašu stavite dvije žličice soda bikarbone i promiješajte. Popijte čašu sa sodom (okus je jako slan i bljutav). Tu dolazi druga čaša vode, da biste neutralizirali okus od sode popijte drugu čašu vode. Za nekoliko minuta počet ćete podrigivati. To je pokazatelj da djeluje i uravnotežuje želučanu kiselinu.

Kako zaustaviti pokretače žgaravice

Svatko je od nas bar jedanput iskusio žgaravicu. Postoje pokretači žgaravice, no oni nisu isti kod svih ljudi. Pa ako želite ugasiti vatru koja gori u vama naučite identificirati pokretače kako bi izbjegli žgaravice.

Izazivači žgaraviceNoćni obroci i previše hrane su najčešći pokretači žgaravice. Umjesto da imate tri velika obroka dnevno, imajte nekoliko manjih obroka na dan i pazite na vrijeme da ne bude kasno.

Nikada nemojte leći i odmoriti nakon što ste konzumirali hranu jer to je idealna pozivnica za žgaravicu. U pravilu bi trebali pričekati 1-3 sata nakon jela da biste stavili glavu na jastuk.

Pripazite što jedete. Ljuta, slatka ili masna hrana je također pokretač žgaravice bez obzira na doba dana. Luk i češnjak se također slove kao pokretači žgaravice osim ako nisu kuhani.

Pijte manje alkohola. Svaka vrsta alkohola izaziva žgaravicu a posebno crno vino.

Pokretači žgaraviceOdreknite se čokolade. Nažalost, slatkiši također izazivaju žgaravicu.

Kuhajte paradajz. Ne kuhani paradajz u više slučajeva pokreće lavinu.

Znajte da neka mesa i voćni sokovi nisu vaši prijatelji. To uključuje naranđe, ananas i grejp, a ponekad i jabuka.

Naučite ostati budni bez kofeina. Kava je najveći pokretač žgaravice, pa čak i male količine negativno djeluju na ljude sa žgaravicama.

Pretilost može pogodovati trbušni pritisak i žgaravicu. Ne zaboravite jesti polako, žvakati hranu ispravno i ne piti previše tekućine za vrijeme obroka.

Nema komentara

Komentiraj