Začini djeluju kao lijekovi

Začini djeluju kao lijekovi

759
0
Podijeli
Začini koji djeluju kao lijekovi

Začini djeluju kao lijek u hladne zimske dane kad ste podložni gripi, ono što vam treba su začini koji će zagrijati tijelo. Proučite 4 najdjelotvornija.

Kim

Kim je jedan od najstarijih kultiviranih začina, a bio je popularan u drevnom Egiptu kao začin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za liječenje kašlja i ublažavanje boli.

Cimet

Sastojak zadužen za jak okus cimeta je cimetodehid. Istraživanja su potvrdila da je ovaj sastojak ujedno i sedativ i analgetik te da snizuje krvni pritisak i drži ga u ravnoteži. Cimet stimulira cirkulaciju te se tradicionalno koristi kao “zagrijavajući” začin, često u kombinaciji s đumbirom. Cimet pomaže pri opuštanju napetih i bolnih mišića te protiv prehlade. Eterična ulja cimeta djeluju antivirusno i stimulirajuće, a upotrebljava se i pri problemima probave.

Klinčići

Još jedan popularan zimski začin svakako su klinčići, koji su ustvari nerascvjetani pupoljci tropskog drveta u Indoneziji. U tradicionalnoj indijskoj medicini klinčići se upotrebljavaju pri liječenju respiratornih i probavnih smetnji, a u Kini se upotrebljava i za liječenje atletskog stopala, gljivičnih infekcija, proljeva, kile.

Kurkuma

Po izgledu slična đumbiru, danas se uglavnom upotrebljava kao zamjena za skupi šafran u umacima i jelima s rižom. Kurkuma je jak antioksidans te je vrlo uspješan u borbi protiv raka i visokog nivoa kolesterola.

Kurkuma se smatra prirodnim antibiotikom, koji osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru, a preporučljiv je i u liječenju psorijaze.

Nema komentara

Komentiraj