Kako spriječiti i liječiti bubrežne kamence

Kako spriječiti i liječiti bubrežne kamence

1469
0
Podijeli
Spriječiti i liječiti bubrežne kamence

Ako ste ikad imali bubrežne kamence tada poznajete bol i agoniju. Nažalost, bubrežni kamenci često ne najavljuju svoj dolazak sve dok nisu dovoljno veliki da uzrokuju iritacije u urinarnom traktu.

Kamenci mogu ostati u bubregu ili se mogu spustiti u urinarni trakt. Manji kamenac može izaći iz tijela bez da uzrokuje veće probleme. Veći kamenac može zaglaviti u mokraćnoj cijevi ili mjehuru. Problematični kamenac može začepiti protok urina i izazvati bolove.

Doktori imaju potrebu pacijente sa bubrežnim kamencima stavite na dijetu sa hranom koja sadrži manje bjelančevina i proteina, hranu koja je bogata vlaknima i sa više tekućine. Ipak, najvažnije je piti dovoljno vode, 6-10 čaša vode dnevno. Limitirajte unos soli u organizam, izbjegavajte brzu hranu. Previše soli u hrani stvara kalcij koji se koncentrira u urinu.

Ako su vam se pojavili kamenci ograničite se na uzimanje hrane kao što su jetrica, soja, srdele, čaj, kava, jagode, špinat, gazirane sokove, koštunićave proizvode, rapa, pšenični kruh te čokolada. Uzimajte do 80 grama proteina dnevno.

Vaš doktor vas može staviti na lijekove da bi pomoću njih promijenio kemiju urina te smanjio kalcij u urinu. Postoji liječenje za veće kamence i zove se izvantjelesno razbijanje kamenaca ili litotripsija šoknim valovima. Ukratko to je zvučni val koji razbija velike kamence u male kristale. Drugi način je uretroskopijom. Kirurg uvlači fleksibilnu žicu u mokraćnu cijev prema mjehuru i bubrezima, hvata kamenac i odstranjuje ga. Isto doktor može koristiti tretman laserom i uništiti kamenac. Čim osjetite bilo kakve bolove u bubrezima, posjetite liječnika.

Nema komentara

Komentiraj