Kako se zaštititi od ugriza krpelja

Kako se zaštititi od ugriza krpelja

1029
0
Podijeli
Kako odstraniti i kako se zaštititi od ugriza krpelja

Krpelji su najaktivniji na proljeće i ljeto. Nije ugodno imati krpelja na sebi pogotovo znajući da mogu biti zarazni. Pročitajte kako odstraniti i kako se zaštititi od ugriza krpelja i ne riskirati neku od teških bolesti koje prenose krpelji.

Provjerite tijelo od glave do pete za malim crnim, smeđim ili crvenkastim insektima, veličine glave gumbušnice pa do veličine glave čavla.

Zamolite člana obitelji ili prijatelja da vas pregleda tamo gdje vi to ne možete. U slučaju da ste našli krpelja na sebi stavite led na ugriz radi smanjivanja boli i otekline. Nemojte češati ugriz niti područje oko ugriza. Uzmite lokalni anestetik da smanjite svrbež.

Ako imate eter ili jestivo ulje stavite na vatu i prekrijte time krpelja. Držite 2-3 minute i krpelj će se lagano otpustiti.

Držite pincetu u jednoj ruci (ili netko drugi) i uhvatite krpelja čim bliže koži. Izbjegnite čupanje krpelja prstima. To vam samo može ostaviti dijelove krpelja ispod kože, a tako ste izloženi bolestima koje krpelj nosi.

Čvrsto i nježno okrenite krpelja za 360 stupnjeva i povucite ga van.

Krpelja bacite u vatru ili u wc i pustite vodu.

Očistite područje ugriza sa sapunom i vodom.

Kako spriječiti ugriz krpelja

Krpelj može prenositi puno bolesti od kojih čovjek može jako oboljeti. Kao najčešće oboljenje pojavljuje se kronični artritis. Ove opasne životinjice borave u šumovitim područjima, grmovima i ostaloj vegetaciji. Izleti u šumu, igra sa životinjama ili kampiranje može vas izložiti ugrizu krpelja.

Ako želite spriječiti ugriz krpelja, držite krpelje podalje od vašeg doma tako da očistite žbunje ili otpalo lišće na okolnom području. Kosite travu češće i nikako ne dopustite da naraste.

Tretirajte svoje ljubimce sa preparatima protiv krpelja ili im stavite ogrlicu protiv krpelja.

Zaštitite tijelo kad ste u šumovitom području. Nosite majice dugih rukava upasane u duge hlače koje upašite u čarape, te nosite zatvorenu obuću. Nosite odjeću sa žarkim i svjetlim bojama da biste lakše uočili krpelja.

Nanesite sprej protiv insekata na odjeću, te na kožu na djelovima gdje je koža eksponirana bez zaštite. Izbjegavajte sprej nanositi na usta, ruke i oči.

Nakon dolaska iz prirode pregledajte cijelo tijelo. Pretražite kosu, ispod ruku, iza koljena, između nogu i uši.

Nema komentara

Komentiraj