Kako podići i ojačati imunitet

Kako podići i ojačati imunitet

1068
0
Podijeli
Kako podići i ojačati imunitet

Moguće prehlade i viroze uzrokovana su sa nekim od 200 virusa prehlade. Najčešći simptomi su šmrcavi nos, suho grlo, kašalj, povišena tjelesna temperature i suzenje u očima. Da biste se sačuvali od takvih neželjenih simptoma pročitajte kako podići i ojačati imunitet.

Prehlade i sezona viroza ne mora biti problem za vas ako konzumirate hranu za jačanje imuniteta. Pranje ruku vam ne garantira da nećete uhvatiti prehladu, virozu ili gripu.

Hrana koja će vam pomoći da izbjegnete prehlade

Konzumirajte agrume (naranđe, limun, mandarine, citrus…), tamno goveđe meso, svinjetinu, narančasto povrće (mrkva, paprika, paradajz…), bademe i sjemenke suncokreta.

Vitamin C je bitan u borbi protiv prehlada i virusa. Konzumiranje naranđi, grejpa i ostalih agrumena je bitno za stvaranje bijelih krvnih stanica. One se bore protiv virusa. Otprilike jedna čaša soka na dan može to zadovoljiti.

Ostalo voće i povrće koje sadrži vitamin C

Jagode, kivi, papaje, crvene papričice i brokula. Proteini koji sadrže cink. Cink pospješuje produkciju limfocita koji se također bore protiv virusa. Ako ne konzumirate crveno meso, školjke i mliječne proizvode, morate nadoknaditi dnevne količine koje za žene iznose 8 miligrama, a pronaći ih možete u:

  • Pšeničnim klicama i žitaricama (osobito raži)
  • Pivskom kvascu
  • Sjemenkama bundeve, suncokreta i sezama
  • Plodovima mora
  • Mahunarkama (soja, grah, grašak, slanutak, leća)
  • Orasima, lješnjacima, bademima, kikirikiju
  • Nemasnom mlijeku i mesu, ribama, jajima
  • Povrću: brokula, cvjetača, kelj pupčar (prokulica), kupus, artičoka
  • Gljivama

Karoten ćete naći u narančastom povrću. Karoten je adaptiran u vitamin A. Vitamin A (mrkva, slatki krumpir, tikvice…) pomaže očuvati sluznice koje imaju ulogu zapreke protiv virusa. Preporuča se popiti dvije čaše na tjedan za uspješnu borbu protiv virusa. Zamjena za glavne izvore karotena su špinat i kelj.

Vitamin E ćete naći u bademima i sjemenkama suncokreta. Vitamin E pomaže u funkciji imunosti i štiti limfocite odoštećenja.

Čaj sadrži aminokiseline zvane L-Theanin u velikoj koncentraciji I potiču limfocite da proizvode interferon. To je protein koji se bori protiv virusa. Svaki dan popijte 5 manjih čaša crnog ili zelenog čaja.

Gljive jačaju imunološki sustav

Koliko vas zna da se konzumacijom gljiva jača imunološki sustav? Gljive su vrlo korisne za imunitet jer su pune antioksidansa i vitalnih hranjivih tvari. Ovo će se posebno sviđati vegetarijancima.

Istraživanje gljiva se još uvijek razvija, gljive nude hranjive tvari vezane za ljudski imunitet. Gljive imaju vitamin D, antioksidanse (selen) i amino kiseline. Selen štiti stanice u tijelu od štetnih utjecaja koje mogu voditi bolestima srca i tumorima. Gljive su među najbogatijim izvorima selena koje ćete naći.

Gljive opskrbljuju i sa ostalim hranjivim tvarima kao vitamin B: riboflavin, niacin i B5. Ove hranjive tvari pomažu u stvaranju hormona i igraju veliku ulogu u živčanom sustavu. Bakar i kalij su dva mineral nađena u gljivama. Bakar stvara crvene krvne stanice, pomaže održati kosti čvrstima i živce zdravima. Kalij održava balans minerala i tekućina, a taj balans kontrolira krvni tlak.

Gljive su jedino povrće sa prirodnim vitaminom D. Uzimanje veće količine vitamina D štiti od pojave raka pankreasa, dojki i debelog crijeva. Vitamin D isto tako pomaže smanjiti rizik od kroničnih bolesti: bolseti srca, dijabetesa, te multiplaskleroze.

[box type=”info”]

Kako izbjeći prehladu

 

Često perite ruke. Prehladu možete dobiti rukovanjem ili diranjem zaraženih kvaka na vratima.

Držite ruke podalje od očiju, nosa i usta. Dobro je uz sebe uvijek imati mokre maramice.

Izbjegavajte biti u blizini ljudi koji kašlju ili kišu.

Odmarajte se da biste ojačali imunološki sustav.

Jedite zdravu dijetnu hranu i puno vježbajte.

Pijte puno tekućine.

Uzimajte 500mg vitamina c dva puta na dan.[/box]

Nema komentara

Komentiraj