Kako izliječiti i pobijediti dijabetes

Kako izliječiti i pobijediti dijabetes

1248
0
Podijeli
Kako izliječiti i pobijediti dijabetes

Dijabetes je česti oblik bolesti koji se pojavljuje kad tijelo ne može pohraniti glukozu u mišiće i salo. Ima načina za pobijediti dijabetes uz reduciranje rizika kroz pravilnu prehranu, vježbu i promjenu stila života. Pa krenimo!

Pravilna prehrana

Da biste ostali zdravi pripazite da prehranom dobivate određeni balans. Npr. uzmite tanjur i prepolovite ga, naravno ne doslovno već si zamislite crtu koja dijeli tanjur na dva dijela. Na jednu polovicu stavite hranu za doručak kao bjeljanjak od jaja jer je pun proteina, zatim tost i žitarice. Na drugu polovicu tanjura stavite voće poput dinje, manga, lubenica ili ananasa. Za ručak jedite laganije pileće meso, ribu ili kuhanu govedinu. Za raniju večeru pojedite hranu sa čim manje masnoće, dobra kombinacija je čašu nemasnog mlijeka sa recimo pola jabuke ili nekog drugog voća.

Vježbanje

Vježbanje ne mora biti naporno ako uživate u tome. Zapamtite da svaki pokret tijela može spriječiti dijabetes i pomoći tijelu da spali ekstra šećer u krvi. Hodanje je odličan način za potrošiti kalorije i dovesti liniju u red. Uzmite nekoga sa sobom da vam pravi društvo prilikom hodanja. Isto tako, dodajte aerobik sa dizanjem utega i to po 45 minuta razmaka između aerobika i dizanja utega. Zapamtite, nemojte odustati i nikada nemojte odustati.

Promjena načina života

Svatko si može priuštiti malo slobode promjeniti životne navike. Važno je pogotovo ako se borite protiv dijabetesa. Za smanjenje rizika od dijabetesa je dovoljna količina sna tijekom noći. Pokušajte spavati bar osam sati svake noći. Redovito odlazite na mjerenje šećera u krvi i nemojte se bojati pitati sve što vas zanima.

[box type=”info”]

Briga o stopalima

Briga o stopalima za one oboljele od dijabetesa može biti presudna za zdravlje krvnih žila, evo što posebno trebate znati i primjenjivati.

  • NE šećite bosonogi!
  • NE režite žuljeve i zadebljanja na stopalima!
  • NE režite nokte previše duboko!
  • NE držite noge u previše toploj vodi, ni u umjereno toploj duže od 20 minuta!
  • NE dopustite da vam koža bude suviše suha!
  • NE upotrebljavajte tijesne čarape i ne držite noge prekrižene!
  • NE dopustite da vam noge budu hladne!
  • PRESTANITE sa pušenjem jer time dodatno oštećujete krvne žile!

[/box]

Nema komentara

Komentiraj