Aerobno vježbanje za top formu

Aerobno vježbanje za top formu

747
0
Podijeli
Aerobno vježbanje za top formu

Redovito aerobno vježbanje ima više koristi za zdravlje i za one koji su zdravi i za one koji pate od raznih zdravstvenih problema.

Aerobno vježbanje povećava osjetljivost stanica na inzulin pa je zato često dio programa liječenja dijabetičara. Kod dijabetičara koji su redovno vježbali bilo je potrebno manje inzulina za efikasno reguliranje razine šećera u krvi. U dosta slučajeva dijabetičari tipa II koji su bili liječeni lijekovima, bili su u stanju da znatno smanje ili potpuno eliminiraju lijekove tako što su se pridržavali obazrivog programa vježbi i zdrave ishrane. Preporučuje se da svi dijabetičari koji razmišljaju o započinjanju nekog rekreativnog programa vježbi kontaktiraju liječnika da bi saznali kako da pažljivo prate nivo glukoze u krvi prije, u toku i nakon vježbanja.

[box type=”download”]

Koristi od redovitog aerobnog vježbanja su:

  • Ubrzavanje metabolizma – smanjenje nivoa kolesterola – jačanje imunološkog sistema
  • Smanjenje masnih naslaga u tijelu – smanjenje lučenja inzulina stimuliranog glukozom
  • Smanjena depresija i uznemirenost

[/box]

Aerobno vježbanje smanjuje apetit kod mnogih ljudi, sagorijeva višak masnih naslaga u tijelu i od bitnog je značaja za postizanje i održavanje zdrave tjelesne konstitucije. Vježbanje pomaže jačanju skeletnog sistema i samim time smanjuje rizik od osteoporoze. Mnogi pušači otkrivaju da redovno aerobno vježbanje pruža veliki poticaj za ostavljanje od pušenja. Također redovno, energično vježbanje dovodi do povećanja nivoa “dobrog” kolesterola, pojačava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanog udara.

Klasične aerobne aktivnosti su trčanje, vožnja bicikla i plivanje ali one su samo dio mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju, tu su i preskakanje konopca, aerobik, pješačenje u prirodi. Neka vam se treninzi sastoje od aktivnosti u kojima uživate, ako mrzite trčanje vozite bicikl, plivajte ili šećite. Veća je vjerojatnost da ćete dati sve do sebe ukoliko vam ta aktivnost više odgovara. Ako ste prinuđeni da budete praktični ili ako je vrijeme vani loše, možete postaviti trenažni bicikl ili traku u vlastitom domu.

Vaš prvi cilj može biti da jednostavno izdržite petnaest minuta laganog trčanja ili pola sata vožnje bicikla. Morate uživati u vježbama koje izvodite jer će one tako pozitivno utjecati na vas. Jedna od najvažnijih koristi vježbanja je jačanje pozitivnog duha u vama što je vrlo bitno za dijabetičare koji su često u depresiji. Za one koji se žele ozbiljnije baviti aerobnim vježbanjem bio bi poželjan rad sa trenerom uz obaveznu konzultaciju sa vašim liječnikom.

I nemojte mnogo razmišljati već u akciju, na laganom treningu preuzmite odgovornost za vlastito zdravlje i osjećati ćete se mnogo bolje, biti ćete veseliji i sretniji!

Nema komentara

Komentiraj