Ovisnost o društvenim mrežama – kako je suzbiti

Ovisnost o društvenim mrežama – kako je suzbiti

994
0
Podijeli
Ovisnost o društvenim mrežama

Tehnologija je imala nevjerojatan utjecaj na naše živote u posljednjem desetljeću, osobito kada je u pitanju pristup informacijama.

S pojavom društvenih mreža kao što je Facebook, ljudi mogu stvariti online prijateljstva koja mogu trajati cijeli život. No, za sve pozitivne aspekte mreža kao što su Facebook, Pinterest, Twitter i LinkedIn, tu je i legitimna opasnost da se pojavi ovisnost o društvenim mrežama.

Često, ovisnike smatramo kao nekoga tko luta ulicama u potrazi za drogom. Postoji mnogo vrsta ovisnika. Možete biti ovisni o društvenim mrežama, a i dalje biti u potpunosti funkcionalni.

Glavni problem s društvenim mrežama, a posebno Facebookom je da se lako možete izgubiti u svijetu prijatelja i lajkova. Svi mi volimo čuti dobre stvari o sebi i društvene mreže su pune pozitivnih informacija. Dobar je osjećaj dobiti pozitivne komentare, lajkove, pluseve i palce gore.

Oznake na društvenim mrežamaPa kako ćete znati ako trošiti previše vremena na društvenim mrežama?

Odgovor varira od osobe do osobe, ali evo 10 načina kako saznati. Ovisnik ste ako:

  • Provodite više od sat vremena dnevno na društvenim mrežama.
  • Provjeravate društvene mreže prije nego bilo što drugo kad se probudite.
  • Imate više prijatelja na društvenim mrežama nego u stvarnom životu.
  • Otkazujete aktivnosti s prijateljima i obitelji kako bi mogli pregledavati društvene mreže.
  • Više volite razgovarati online nego nazvati nekoga ili otići u posjetu osobno.
  • Dobivate upozorenja kako bi trebali provoditi manje vremena na društvenim mrežama.
  • Provjeravate društvene mreže stalno kad ste s prijateljima ili obitelji.
  • Dijelite osobne tajne na društvenim mrežama.
  • Objavljujete osobne događaje prije nego li ih podijelite sa prijateljima i obitelji iz “stvarnog života”.
  • Ste ljuti kad je vaša omiljena društvena mreža nedostupna.

Ako ste našli sebe u najmanje 5 odgovora tada definitivno previše vremena provodite na društvenim mrežama. Na sreću, donosimo vam 4 načina za eliminirati ovu lošu naviku:

1. Pratite vrijeme koje provedete na društvenim mrežama

Pokušajte ovaj eksperiment na tjedan dana. Vodite dnevnik vremena koje ćete potrošiti na društvenim mrežama. Jedna od podmuklih stvari kod društvenih mreža je da lako možete izgubiti sate i sate, bez da ste toga svjesni. Najbolji način da se razbije ovaj loša navika je da se utvrdi koliko sati tj. vremena svaki tjedan gubite na društvenim mrežama.

Društvene mreže i vrijeme2. Pronađite, prepoznajte pozitivnu naviku ili hobi

Recimo da provodite samo jedan sat na društvenim mrežama dnevno. Odličan način za razbiti ovu naviku je da je zamijenite s nečim što poboljšava vaš život ili vas povezuje s osobnom strašću. Mogućnosti su gotovo neograničene.

Evo nekoliko ideja za početak:

Pripremite blok za pisanje. Koristite tih jedan sat za stvaranje sadržaja. Napišite e-knjigu, pišite članke za blog, zapisujte misli i ideje. Niste pisac? To je u redu. Možete iskoristiti vrijeme da se usredotočite na aktivnosti koje spadaju u nešto kreativno i u čemu ćete uživati kao npr. slikanje, vrtlarstvo, izleti u prirodu i slično. Sve dokle god radite nešto u čemu se osjećate ugodno, to vam može pomoći da smanjite ovisnost o društvenim mrežama.

Naučite nešto novo. Jedan sat dnevno je dovoljno vremena da razvijete nove vještine. Odvojite 60 minuta dnevno i iznenadite se koliko se može naučiti. Svi znamo da je cjeloživotno obrazovanje bitno za čovjekov uspjeh.

Odlazite u dnevnu šetnju. Steći naviku dnevnog hodanja ima ogromne zdravstvene beneficije. Samo jedan sat dnevno će poboljšati tjelesnu kondiciju, smanjiti stres i pomoći vam kreativno razmišljati.

Budite društveni. Vaših jedan sat koristite za jačanje realnih društvenih veza i formirajte nove odnose. Idite van s prijateljima. Upoznajte nove ljude i budite “bezobrazno” društveni.

Radite na svojim ciljevima. Fokusiranjem na kratkoročne ili dugoročne ciljeve osiguravate sebi uspjeh u bilo čemu. Osim toga, to može pomoći da utvrdite što želite od života i usmjerite svoje aktivnosti prema pozitivnim ishodima. Sve je to moguće kada koristite taj jedan sat da se fokusirate na aktivnosti koje vas vode bliže ka dugoročnim ciljevima. Nemate postavljene ciljeve? Zašto ne iskoristite tih sat vremena za postavljanje ciljeva? Tada ćete imati nešto konstruktivno na što ćete se moći usredotočiti.

Ovo je samo vrh ledenog brijega, kada je riječ o pronalaženju i stvaranju novih navika i hobija umjesto korištenja društvenih mreža.

Životni cilj3. Odjavite se sa društvenih mreža (opcionalno)

Za neke bi ovo moglo biti izuzetno teško. Morate razmišljati o tome hoće li vam ili ne društvene mreže pružiti pravu vrijednost životu. Da li društvene mreže poboljšavaju vaš život u nekom segmentu? Ako je odgovor ne, možda se želite maknuti od njih u potpunosti na neko vrijeme.

Odvikavanje od društvenih mreža nije za svakoga, ali pokušati za kratko vrijeme može pomoći donijeti više perspektive u vaš život. Možda ćete otkriti da to i nije najvažnija stvar u životu.

Odjava sa društvenih mreža4. Ograničite vrijeme koje trošite na društvenim mrežama

Možda uživate provodeći vrijeme na društvenim mrežama kao način da se opustite na kraju dana. To je sasvim u redu. Korištenje društvenih mreža može biti način da se opustite kao što je gledanje filmova, tv-a, igranje video igrica ili čitanje dobre knjige. Sve su to aktivnosti koje mogu smanjiti stres. Ono što se preporuča je ograničiti količinu vremena koju trošite na društvenim mrežama.

Najjednostavnije rješenje je stvoriti naviku gdje planirate i ograničavate svoje vrijeme.

Nema komentara

Komentiraj