Fotografija za početnike – 9 jednostavnih savjeta

Fotografija za početnike – 9 jednostavnih savjeta

1803
0
Podijeli
Fotografija za početnike

Fotografija je jedan od najuzbudljivijih hobija koji postoje, no kada ste na početku sve to može izgledati i malo zastrašujuće. Ali nemojte se obeshrabriti! Važno je imati na umu da se uvijek počinje ispočetka. Nema Mozarta u fotografiji, virtuoznih genijalaca koji su rođeni znajući sve što se može znati o glazbi. Učenje glazbe zna potrajati i godinama, fotografirati odličnu fotografiju može se klikom na gumb, naravno ako znate što radite. Fotografija za početnike donosi jednostavne savjete koje je lako zapamtiti, koji se mogu koristiti sa svakim fotoaparatom kako bi poboljšali fotografije.

Pazite na pozadinu

Nastojite da pozadina svojim sadržajem ne odvlači pažnju od objekta snimanja. Jednostavna i nenametljiva pozadina ističe objekt. Nekad se zbog toga isplati pokušati naći bolji kut snimanja ili jednostavno promijeniti mjesto.

Približite se

U pravilu, što ste bliže predmetu snimanja, fotografija je bolja. Približavanje eliminira nepoželjnu pozadinu koja odvlači pažnju od objekta snimanja. Snimite tako da sliku ispunite jasnim i interesantnim motivom. Provjerite u uputstvima za rukovanje koliko se sa vašim fotoaparatom možete najviše približiti da biste dobili oštru fotografiju. Mnogi jednostavniji fotoaparati ne mogu snimati na distanci manjoj od 1,2 m – 1,5 m.

Objektiv u središtuNeka objekt ne bude uvijek u središtu

Nema ništa loše u tome ako je osoba koju snimate u sredini fotografije. Ipak, pokušajte je ponekad postaviti na jednu stranu i time ćete postići dinamičnu kompoziciju koja je oku interesantnija.

Zahvatite i bliske predmete

Kada snimate krajolike i udaljene objekte, uključite u fotografiju i predmete koji su vam bliže. Oni će fotografiji dati dubinu i perspektivu.

Budite “nevidljivi”

Kada snimate ljude, nastojite da se oni bave nekom aktivnošću! Tada neće obraćati pažnju na vas i na fotografijama će se osjetiti spontanost. Zaposlite ih nečim i njihovi će izrazi biti prirodni i opušteni.

Svjetlo za fotografijuPrepoznajte dobro svjetlo

Dovoljno svjetla je nužno za eksponiranje filma u vašem fotoaparatu, ali dobro svjetlo čini uspješnu fotografiju! Ono je zaslužno da fotografija bude “plastična”, koloristička i dopadljiva onome koga smo snimili. Zapamtite da snažno sunčano svjetlo nije uvijek najbolje svjetlo za fotografiranje. Mnogi se iznenade kada otkriju da sunce pokriveno oblacima daje najbolju rasvjetu za snimanje ljudi. Vrlo jako sunce daje oštre sjene na licu i čini da snimana osoba “žmirka”. Oblačno nebo daje “mekano” svjetlo koje je idealno za portrete.

Držite fotoaparat mirno ili koristite bljeskalicu

Ponekad potencijalno dobra fotografija ne uspije jer se zaborave neka osnovna pravila. Mirno držanje fotoaparata je uvjet za oštru fotografiju! Kada pritisnete okidač učinite to nježno, jer i mali pomak fotoaparata može uzrokovati mutnu fotografiju. Nađite pogodan oslonac (stol, ograda, krov automobila) za vašu ruku ili upotrijebite mali stativ. Bljeskalica koja je ugrađena u vaš fotoaparat nije korisna samo po noći i u zatvorenom prostoru. Koristite je u sumrak i po jakom suncu da biste ublažili oštre sjene. Provjerite u uputstvima za rukovanje kolika je snaga vaše bljeskalice. O njoj ovisi područje u kojem će objekti biti pravilno osvijetljeni i obično se kreće od 1,5 m do 4,5 m.

Foto bljeskalicaDohvat vaše bljeskalice

Zapamtite, vaša bljeskalica doseže samo nekoliko metara. Ako želite jasnu sliku, morati ćete biti dovoljno blizu objektu kojeg fotografirate.

Neka vam je fotoaparat pri ruci

Svi ovi savjeti neće vam mnogo pomoći ako ste vaš fotoaparat ostavili kod kuće. Koliko ste nepovratnih trenutaka “izgubili” zbog toga? Spontani trenuci uhvaćeni na film neprocjenjive su foto-uspomene. Da biste ih uhvatili, fotoaparat mora biti uz vas. Ako vam je vaš standardni fotoaparat prevelik za nošenje, nabavite lagani “džepni” model kojih danas ima mnogo u ponudi.

Fotoaparat pri ruciSa sobom uvijek nosite tronožac

Nosite (i koristite) tronožac ili bilo koji prikladan oslonac za fotoaparat. Tronožac sprječava da Vam slike ispadnu mutne, osobito kad fotografirate u lošim svjetlosnim uvjetima poput svitanja ili sumraka – upravo u ono vrijeme kad biste trebali fotografirati.

Unesite ljude u pejzažne slike

Kada fotografirate pejzaž, ponekad je teško dobiti pravi dojam o njegovoj veličini.- koliko je on stvarno velik ili malen. Razmislite o tome da u pejzaž koji fotografirate postavite osobu. Svi znaju koliko je osoba velika, te kad je stavite u fotografiju, svi će znati koliko je točno velik pejzaž.

Fotografiranje ljudiSavjet za putovanja

Ponesite dovoljno memorije ili filma i baterija (za kamere i ostalu opremu, poput bljeskalice). Biti će teško snimiti odlične fotografije na putovanju bez rezerve.

Nema komentara

Komentiraj