Laneno ulje, sir i ocat kao djelotvorni čistači

Laneno ulje, sir i ocat kao djelotvorni čistači

1088
0
Podijeli
Laneno ulje, sir i ocat kao djelotvorni čistači

Laneno ulje koristi se u proizvodnji uljenih boja i lakova, mazivih sapuna i slično. Vjerovali ili ne ali laneno ulje se još koristi i za čišćenje drvenih predmeta.

Vrlo je zapaljivo, pa je potreban izuzetni oprez. Radne plohe od tvrdog drveta ili vaše daske za sjeckanje, jedanput godišnje bilo bi dobro da ih istrljate lanenim uljem. Dulje će trajati.

Laneno ulje će vam dobro poslužiti i u čišćenju predmeta od bambusovine. Premažite ih tekućinom što se sastoji od litre vode, žlice terpentina i 3 žlice lanenog ulja. Vaša bambusovina zasjati će novim sjajem.

Opazite li tokom generalnog čišćenja stana na namještaju staru mrlju od alkohola, prekrijte je kašicom napravljenom od dječjeg pudera i lanenog ulja. Kada se ova kašica osuši, uklonite je suhom krpom. Mrlja će nestati.

Laneno ulje poslužit će vam i da uklonite stare mrlje od boje sa vašeg drvenog namještaja. Mrlju od boje prvo omekšajte tako da ju premažete zagrijanim lanenim uljem, a zatim je sastružite tupom stranom noža.

Sir odstranjuje boje za namještaj

Sir je namirnica koja će otkloniti sve vaše probleme koji su nastali kada ste bojom za namještaj uprljali vaše podove jer sir odstranjuje boje za namještaj.

Bilo da se radi o drvenim ili podovima od keramičkih pločica mrlje samo trebate istrljati svježim kravljim sirom, no zapamtite da morate biti brzi jer ako se boja osuši sir neće biti djelotvoran.

[box type=”shadow”]

Kako održavati starinski namještaj

S ozirom na cijene starinskog namještaja na tržištu, naučite kako održavati starinski namještaj.

Da bismo ga i dalje dobro sačuvali, upotrijebite ulje i ocat u jednakim omjerima i to dobro pomiješajte. Tom mješavinom premažite namještaj (pogotovo zaprljane dijelove) i ostavite da stoji dva dana. Nakon ovakve terapije flanelastom krpicom snažno protrljajte sve dijelove namještaja dok ne postignete željeni sjaj. Održavanjem na ovaj način, namještaj će dugo trajati.

[/box]

Nema komentara

Komentiraj