Savjeti za pregovaranje o plaći

Savjeti za pregovaranje o plaći

960
0
Podijeli
Savjeti za pregovaranje o plaći

Pitanje o visini plaće je često najteže pitanje koje se na razgovoru postavlja onima koji traže posao. Budite spremni. Prije nego što idete na razgovor, nužno je istražiti tvrtku i opseg plaća za mjesto za koje se natječete, uzimajući u obzir vaše obrazovanje i prijašnja radna mjesta. Znajte donju granicu. Znajte koliko bi vam morala biti minimalna plaća da biste pokrili troškove života.

Prodajte se. Naglasite razloge zašto biste vi trebali dobiti taj posao. Dokumentirajte svoje sposobnosti i dostignuća i budite spremni razgovarati o njima.

Nemojte razgovarati o plaći sve dok vam ne ponude posao. Napravite li to, mogli bi vas odbiti prije nego li je poslodavac siguran da vas treba. Ako vas ispitivači uporno pitaju za plaću, recite im da ste fleksibilni te da biste voljeli razgovarati o plaći kada saznate nešto više o samom poslu.

Neka vam poslodavac sam otkrije plaću. Nemojte prvi spominjati plaću za vrijeme razgovora.

Kada vas pitaju kakvu plaću želite, najbolji odgovor bio bi onaj koji se vraća poslodavcu… Možete reći, “s kakvim opsegom plaća radite?” ili “Volio bih zarađivati kao i drugi zaposlenici s mojim kvalifikacijama” ili “Kakva je prosječna plaća za to radno mjesto?”.

Nemojte razotkriti prošlu plaću. Jednom kad spomenete prošlu plaću, pregovori o vašoj plaći padaju u vodu. Neotkrivanjem vaše sadašnje plaće i neotkrivanjem razloga za promjenu radnog mjesta prisilit ćete poslodavca da se potrudi dati najbolju ponudu.

Neka razgovor o plaći bude prijateljski. Budite ljubazni kada razgovarate o plaći. Trebali biste poslodavcu dati osjećaj da ste na istoj strani te raditi zajedno da dogovorite plaću koja zadovoljava i vas i poslodavca.

Nemojte odmah pristati na ponudu. Budite oduševljeni i zahvalni kada dobijete ponudu za posao, ali ipak zatražite najmanje 24 sata da odgovorite.

Stavite plaću na papir. Jednom kada prihvatite ponudu za posao i visinu plaće, pobrinite se da je dobijete na pismeno.

Odbijanje ponude. Ako odlučite ne prihvatiti ponudu, potrudite se to napraviti u najboljem svjetlu. Svaku ponudu tretirajte ozbiljnom i dobrom. Nikad ne znate s kim ćete raditi u budućnosti, pa da vam to ne bi bila zapreka.

Pregovori za višu plaću

Pregovori za višu plaću je posljednji ali najzahtjevniji dio na vašem novom poslu ili na već postojećem. Pregovaranjem o plaći vi i vaš poslodavac dajete do znanja jedan drugom kakva su očekivanja. Jedino pripremom i informacijama možete pregovarati, drugim rječima morate biti spremni na pregovore.

Istražite koliko se kreće visina plaća na vašoj poziciji. Tada ćete znati do koje cijene ćete pregovarati.

Pročitajte opis vašeg posla. Bilo da ste novi zaposlenik ili već postojeći, važno je da znate što se od vas očekuje i da li poduzeće nudi adekvatnu plaća koja pokriva ta očekivanja.

Sakupite svoja dostignuća. Koliko ste uštedjeli poduzeću ili vašem prijašnjem poduzeću, koliko ste zaradili poduzeću i sl. Morate biti spremni na odgovor ako vas poslodavac to pita.

Planirajte što želite reći prije negoli se susretnete sa šefom. Ne pregovarajte o plaći preko telefona, email-a, već samo oči u oči.

Razgovor počnite sa manje osjetljivim pitanjima kao što je godišnji odmor. Na taj način ćete vidjeti kako će razgovor teći i da li je pravo vrijeme prijeći na pitanje o plaći.

Slušajte pažljivo što vam se govori. Oprezno razmišljajte o komentarima koji su vam upućeni. Postavljajte pitanja ako trebate dodatno pojašnjenje.

Tražite pismeni dokaz dogovora nakon što pregovori završe.

Nema komentara

Komentiraj