Genetska visina djeteta

Genetska visina djeteta

1194
0
Podijeli
Genetska visina djeteta

Životni okoliš, visina roditelja i geni programiraju visinu djeteta. No pored toga pročitajte kako da vam djeca narastu do genetske visine.

Postoje solidni znanstveni dokazi da okolina u kojoj živite ima utjecaja na visinu, kao i vrsta hrane koju jedete.


Evo nekoliko savjeta koji će vam osigurati da vaše dijete dostigne visinu koja mu je genetski određena:

 

  • Prehrana

Hrana bogata proteinima je od velike važnosti jer je protein hormon rasta koji se sastoji od aminokiselina koje su odgovorne za rast. Visok unos kalcija. Dijete koje raste treba puno kalcija koji potpomaže razvoj kostiju.

  • Vježbanje i sport

Vježbanje potiče oslobađanje hormona rasta, pa dok dijete još uvijek raste, redovito vježbanje će povećati vjerojatnost da će dijete dobiti na visini.

  • Istezanje kralježnice

Postoji teorija da se kosti kralježnice ne nadovezuju, te to uvelike pridonosi visini osobe pa je zato važno istezati kralježnicu što je više moguće i to vježbama koje su namijenjene posebno za to. Te vježbe trebali bi raditi samo mladi tinejdžeri koji su tek krenuli u srednju školu. One se ne preporučuju mlađoj djeci zbog rizika od ozljede. Vježbe se mogu raditi na temelju programa namijenjenih za istezanje leđa a koji se rade po nekoliko minuta na dan.

  • Terapija hormonom rasta

Ovo je često zadnja opcija za roditelje. Ako je dijete neobično nisko u usporedbi sa vršnjacima, postoji mogućnost konzultiranja sa liječnikom o terapiji hormonom rasta. Liječnik može prepisati hormon rasta jer on pomaže boljoj sintezi proteina. Terapija se proteže kroz nekoliko mjeseci i godina tako da se hormon injekcijom ubrizguje u organizam.

  • Izbjegnite dizanje utega u mladoj dobi

Neki bi rekli da je mit da će maleni dječaci ostati maleni ako će dizati utege, ali nema znanstvenih dokaza koji bi poduprli tu tvrdnju. Bilo kako bilo, dizanje utega može pritisnuti kralježnicu i sprečavati je da se izdužuje. U tome bi moglo biti nešto istine.

Nema komentara

Komentiraj