Dohrana za bebe – Kako i sa kojim namirnicama krenuti

Dohrana za bebe – Kako i sa kojim namirnicama krenuti

802
0
Podijeli
Dohrana za bebe

Preporuča se da do šestog mjeseca života djeci ne treba ništa osim majčinog mlijeka. Do tada savladajte dohranu za bebe ovim korisnim savjetima.

Kada krećete sa dohranom vašeg malog princa ili princeze, krećete i u nove vještine, naime morate savladati hranjenje na žlicu.

Za prvi pokušaj hranjenja, odaberite trenutak kada je beba raspoložena, a i vi imate dovoljno vremena. Nemojte to raditi u žurbi i biti nestrpljivi, ipak je ovo prvi susret bebe sa žlicom i sa drugim okusom.

Prvi dan ponudite bebi malo, drugi dan malo više i nemojte se čuditi ako će beba pokušati sa jezikom izbaciti hranu van jer je do sada ono samo sisalo i za to je upotrebljavalo jezik, uskoro će savladati novu vještinu.

Nakon nekoliko dana, ponudite mu drugi okus. I taj okus ponudite bebi nekoliko dana za redom. Uvodi se namirnica po namirnica nakon nekoliko dana. Ako je beba pojela malo dohrane, nakon obroka ponudite mu i prsa.

Namirnice za započeti dohranu

Namirnica po namirnica uvodi se u razmaku od po nekoliko dana. Pročitajte sa kojim namirnicama započeti dohranu vaše bebe.

Prilično je nevažno s kojim namirnicama započinje dohrana – žitarice, voće ili povrće.  U našim krajevima uobičajeno je da dohrana započinje sa voćem, no to ovisi o kulturi ali i o prehrambenim navikama svake obitelji.

Kupujete li gotovu hranu, važno je da bebi ne dajete hranu koja je namijenjena starijoj dobi, budite oprezni, proizvođači često napišu manju dob nego što je hrana predviđena. Krenite polako i nećete pogriješiti.

Ako hranu pripremate sami, informirajte se o načinima pripreme, no uglavnom se sve namirnice u početku kuhaju i pasiraju ili miksaju.

I jedna i druga hrana ima svoje prednosti već prema navikama i praktičnosti u određenom trenutku ponudite bebi obrok. Nemojte biti uvrijeđeni ako će nakon vašeg kuhanja beba radije prihvatiti kupovnu hranu.

Neke bebe neće ni okusiti kupovne kašice, a neka neće prihvatiti domaće, kroz određeno razdoblje i to će se izravnati.

Od voća

  • kao prva namirnica uvode se jabuke i kruške

Od žitarica

  • kukuruzna krupica, brašno, rižine pahuljice, riža

Od povrća

  • mrkva, koraba, špinat, tikvice

Nema komentara

Komentiraj