Štednja energije i novca

Štednja energije i novca

1196
0
Podijeli
Štednja energije i novca

Pročitajte na koje sve načine možete prkositi ekonomskoj politici te štednjom energije i novca uživati u vlastitom domu.

Rasvjeta

Isključite nepotrebnu rasvjetu

Pri izlasku iz prostorije isključite rasvjetu. Nepotrebno uključena rasvjeta beskorisno troši energiju i vaš novac.

Koristite štedna rasvjetna tijela

Zamijenite obične žarulje tzv. štednim (fluokompaktnim) žaruljama – one troše 4 do 5 puta manje energije za istu razinu rasvjetljenosti, a životni vijek im je 6 do 10 puta dulji.

Instalirajte uređaje za automatsko upravljanje rasvjetom

Rasvjetom se može upravljati pomoću senzora pokreta, fotorelejima ili se može uklapati u točno određeno vrijeme. Automatsko upravljanje rasvjetom posebno je pogodno za vanjsku rasvjetu vašeg doma.

Usmjerite svjetlost

Koristite rasvjetna tijela namijenjena za obavljanje određenog zadatka. Primjerice, stolnom lampom osvijetlit ćete samo radnu površinu, a ne nepotrebno cijelu prostoriju.

Pravilno rasporedite rasvjetna tijela

Pravilnim rasporedom rasvjetnih tijela postiže se optimalna rasvjetljenost prostora. Možete se poslužiti i malim trikovima. Primjerice, samostojeća rasvjetna tijela smjestite u kut prostorije. Na taj će se način svjetlost reflektirati o oba zida i o strop te će se postići bolja rasvjetljenost prostora.

Iskoristite dnevno svjetlo

Što je više moguće koristite dnevno svjetlo. Postavite svijetle, tanke zastore koji propuštaju dovoljnu količinu dnevnog svjetla u prostoriju, a zidove obojite u svijetle boje.

Aparati i uređaji

Počnite koristiti aparate za štednju energije na svojim frižiderima, perilicama rublja, perilicama posuđa i sušilicama za odjeću.

Provjerite starost i stanje vaših glavnih kućanskih aparata pogotovo frižidera. Bilo bi dobro zamjeniti stare aparate za nove koji štede energiju.

Očistite ili zamjenite peći, klima uređaje, te filtere toplinske pumpe.

Provjerite filtere na pećima i klima uređajima. Začepljeni i prljavi filteri mogu uzrokovati prekomjerni rad ovih aparata.

Kad kuhate u tavama koristite poklopce ili koristite mikrovalnu pećnicu.

U ljetnim mjesecima za rashlađivanje koristite ventilator rađe nego klima uređaj.

Odjeću i suđe u perilicama perite samo kad su mašine pune, a ne na pola prazne. Ako koristite perilicu suđa pobrinite se da je pun suđem kad ga koristite.

Iz struje isključite sve što ne trebate ili ne koristite svaki dan – računalo, tv, svijetla, dvd, satove i ine aparate.

Koristite opciju „sleep“ ili „hibernate“ na računalu ako ga u potpunosti ne želite ugasiti.

Instalacije

Provjerite da li vaš grijač vode ima izolacijski omotač. Isplatiti će vam se imati ga već prve godine korištenja, a možete i smanjiti temperaturu vašeg grijača vode za 12 stupnjeva što vam donosi oko 13% manje troškova grijanja.

Kućni savjeti za uštedu energije i novca

Začepite rupe oko prozora kako bi izbjegli propuštanje zraka, okolo i ispod vrata stavite prikladnu izolacijsku traku. Odgovarajuća izolacija može održati vaš dom toplim.

Zatvorite prozračnike i vrata od prostorija koje ne koristite.

Smanjite grijanje u zimskim mjesecima te obucite toplu odjeću i vice versa u ljetnim mjesecima.

Grijte samo one prostorije u kojima boravite, a ugasite termostate u prostorijma koje ne koristite.

Ne kupajte se u kadi, već se otuširajte na kratko.

Perite odjeću u hladnoj vodi sa deterđentom.

Da biste uštedjeli još više, posadite biljke sa lišćem i to u južnom, istočnom i zapadnom djelu doma. Biljke će u ljeti zaštititi prostor od ulaza vrućeg sunca.

Nema komentara

Komentiraj