Kako se pripremiti u slučaju poplave i požara

Kako se pripremiti u slučaju poplave i požara

1186
0
Podijeli
Kako se pripremiti u slučaju poplave i požara

Pripreme su vrlo važne da izbjegnete katastrofu koju poplava ili požar mogu uzrokovati. Poduzmite korake prije i pročitajte kako se pripremiti u tim slučajevima.

Prije nego poplava krene, nazovite lokalnu vatrogasnu postaju da odrede stupanj rizika.

Sa sobom obavezno imajte prvu pomoć, bateriju, radio, lijekove, odijelo za kišu (kabanica), gumene čizme, toplu odjeću, vreće za spavanje, hranu za nekoliko dana, vode, te svega čega se sjetite, a da vam koristi u zaštiti.

Napravite evakuacijski plan. Pobrinite se da svi znaju kamo treba ići u slučaju uzbune. Napravite listu mjesta gdje možete otići i svakom članu obitelji dajte jednu listu, kao i telefonske brojeve (one koje smatrate važnima).

Provjerite kod svog osiguravajućeg agenta da li vam je dom osiguran od poplave. Konzultirajte agenta profesionalca kad radite policu osiguranja doma.

Da biste smanjili štetu, podignite na visinu namještaj, električne aparate i slično.

Za vrijeme poplave, ako posumnjate da bi poplava mogla krenuti osigurajte puni tank u automobilu, jer ćete prije moći pobjeći kad dođe poplava.

Stalno imajte upaljen radio ili tv da biste bili u tijeku situacije, te uzimajte sva upozorenja i obavijesti ozbiljno.

Evakuirajte se na višu nadmorsku visinu što prije. Pridržavajte se plana kojeg ste načinili u slučaju poplave, te izbjegavajte vodene puteve. Nemojte voziti preko stajaćih voda i ako zaglavite s automobilom u vodi odmah napustite isti. Tražite visoka i suha mjesta i potrudite se da ste tamo čim prije.

Kako se pripremiti u slučaju požara

Što biste prvo uradili kad biste znali da je u kući požar? Pročitajte ova četiri savjeta, zapamtite ih i budite sigurni i spremni kad se dogodi najgore.

Ono što obavezno trebate imati blizu je aparat za gašenje požara ako ga već nemate u svom domu.

Savjet br.1

U slučaju manjeg požara u kuhinji, možete koristiti klasičan aparat za gašenje, no morate ga znati koristiti da biste bili brzi i efektivni. Obavezno držite jedan aparat u kuhinji i povremeno provjerite njegovu ispravnost i funkcionalnost prema službenim uputama.

Savjet br.2

U slučaju većeg požara, obznanite glasno da je požar, skupite malu djecu i čim prije izađite van iz kuće na najbliža vrata ili prozor. Ne vraćajte se natrag!

Savjet br.3

Ako ste u unutrašnjosti svog doma ali ne znate ako je požar u nekoj od prostorija, testirajte vrata prije nego ih otvorite. Da biste to provjerili, kleknite na pod da biste bili ispod razine dima. Stavite vanjski dio šake na središnji dio vrata. Ako je požar prisutan osjetit ćete toplinu. Ne dirajte kvaku ili drugi dio vrata sa dlanom jer bi se mogli opeći, a ruke su vam itekako potrebne. Ako od vrata osjećate toplinu nađite drugi izlaz.

Savjet br.4

Uzmite djecu i otiđite do prvog susjeda pozvati vatrogasce.

NIKAD se ne vraćajte u stan ili kuću ako je prisutan požar. Možda izgleda sigurno, no NIJE.

Nema komentara

Komentiraj