Kako osvijetliti tamne prostorije

Kako osvijetliti tamne prostorije

1357
0
Podijeli
Kako osvijetliti tamne prostorije

Ako imate u svojem domu prostoriju koja je tamna, postoje mnogi trikovi koje možete koristiti kako bi osigurali potrebnu prirodnu svjetlost. Promjena osvjetljenja i boje učinit će dramatične razlike, a odabir namještaja i ukrasa također može pomoći u dobijanju željenog efekta. Kako i čime osvijetliti tamne prostorije pročitajte u nastavku.

Izvedite zidove u sjaju

Zidovi su elementi sa najvećom površinom u svakoj prostoriji. Ukoliko njih izvedete u sjaju, to je jedan od najlogičnijih, najjeftinijih i najbržih zahvata kako prostoriju učiniti svjetlijom. Reflektirajuće boje možda nisu uvjek zahvalne pa, alternativno tome možete koristiti i tapete sa sjajnom površinom. Reflektirajući efekt pojačava svjetlost koja dopire do prostorije i na taj način je ona cijela jače osvjetljena.

Obojite zidove na žuto

Ukoliko vašoj prostoriji nedostaje prirodne svjetlosti, pokušajte to nadoknaditi odabirom žarke i žive boje – žute. Dakako, ona može biti vrlo jaka ukoliko se aplicira na sve zidove, pa se tome može doskočiti tako da na nju obojite samo jedan fokusni dio ili pak samo kombinaciju zidova. Alternativno tome, žutu možete koristiti i kod dodataka, sitnih elemenata, umjetničkih djela namještaja, ali tada zidovi moraju biti u bijeloj boji.

Koristite ogledala u prostorijama

Ogledala čine prostore većima i reflektiraju svijetlo, stoga ih postavite tako da svijetlo pada direktno na njih, kako bi se ono što više raspršivalo po prostoriji.

Boje u prostoriji neka budu u svijetlim tonovima

To je, svojevrstan kliše, ali djeluje! Neka vaši zidovi i pod budu što svijetliji kako bi sami po sebi posvijetlili prostor. No, tu možete, bez ustručavanja postaviti neke elemente u bojama kako bi unijeli malo živosti u prostor.

Pojačajte svijetleći efekt

Ovaj je prijedlog usko vezan uz prijedlog zidova u sjaju, ali se odnosi na namještaj sa visokim sjajem ili pak na tkanine sa svijetlećom površinom.

Koristite dragulje i kristale

Iako ovaj prijedlog ne odgovara svim prostorima ili ljudima, može svakako funkcionirati, ali samo i isključivo ako se izvede profesionalno i sa stilom. Kod ovog slučaja vrlo se lako može pogriješiti. Bilo bi poželjno da je prostorija u kojoj se koriste dragulji i kristali nešto većih dimenzija ili pak da volumeni elemenata odgovaraju volumenu same prostorije. Isto tako važan je i stil u kojem je ta prostorija dizajnirana. Tek tada će na vidjelo doći sav taj glamur i tek će tada sve imati smisla. U protivnom imat ćete prostor kojim dominira kič.

Koristite pod od kojeg se reflektira

Pod je još jedan od elemenata u svakoj prostoriji koji je velike površine, pa je stoga vrlo bitan u našem slučaju. Ukoliko ga izvedete u sjaju (no morate opet biti pažljivi da on odgovara ostalim elementima u prostoriji) on reflektira sve ostale elemente u podu i čini prostoriju većom, a samim time i svijetlijom.

Dekorirajte postojeće tamne elemente

Ukoliko u prostoriji imate neke elemente koji su tamniji, a ne želite ih micati (prvenstveno se misli na zid od fasadne ili ukrasne cigle), možete ih djelomično prekriti bijelom (ili nekom drugom svijetlijom plohom i između njih staviti LED rasvjetu i na taj način dobiti efekt koji će zadovoljavati kako u estetskom tako i u funcionalnom smislu.

Koristite namještaj izrađen od reflektirajućih materijala

Namještaj od metala, stakla ili nekog drugog materijala pojačat će efekt refleksije i dati nešto više svijetlosti vašem prostoru.

Koristite velika rasvjetna tijela sa jakim žaruljama

Naravno, velika rasvjetna tijela koristite u većim prostorijama dok se jake žarulje preporučuju za sve tamne prostorije bez obzira na veličinu. Koristite štedljive žarulje ili pak LED sustave kako bi cijeloj priči dali i ekološki aspekt.

Ne koristite teške zavjese i zastore

Teške zavjese i zastori isišu svijetlo iz prostorije. Stoga, umjesto njih, koristite neke druge sustave. Žaluzine, trakaste zavjese, rimske zastore ili pak zavjese od laganih materijala koje će uvelike pojačati dopiranje svijetla. A, u većini slučajeva su i jeftinije.

Ugradite staklene zidove

Ukoliko imate neke prostorije u kojima možete izvoditi zidove od zamućenog stakla, u svakom slučaju prijedlog je o kojem valja razmisliti. Takvo staklo ne dopušta direktan pogled na drugu stranu, a ipak propušta veliku količinu svijetla.

Ugradite krovni prozor

Ukoliko imate mogućnosti, ugradite krovni prozor kako bi kroz njega ulazilo što više svijetlosti. On je,u načelu, kvalitetniji jer propušta sunčevu svijetlost gotovo cijeli dan (naravno, to ovisi o poziciji prostorije) jer je kroz cijelo vrijeme vidljiv sunčevoj putanji.

Povećajte ili izvedite nove otvore na zidu

Ukoliko imate mogućnosti, izbijte nove otvore na zidu – prozore ili pak francuske prozore kako bi u prostoriju dopiralo što više prirodnog svijetla.

Nema komentara

Komentiraj