Njega kožne obuće

Njega kožne obuće

1593
0
Podijeli
Njega kožne obuće

Kupovanje cipela može biti investicija u udobnost i vaš izgled. Za pravilnu njegu kožne obuće preporučamo slijedeće savjete.

Zaštita od kiše i mrlji

Upotrebom zaštitnog spreja ili kreme kojeg /koju prije obuvanja nanesete na obrisanu cipelu, najbolje zaštitite svoju obuću od kiše, snijega, blata i mrlja. Ovaj postupak ponovite prije nošenja obuće.

Održavanje

Najbolji način za održavanje obuće je njihovo redovno čišćenje, ovisno o učestalosti njegove uporabe. Metode čišćenja obuće ovisi prije svega o materijalu od kojeg su načinjene cipele.

Glatka koža

Cipele od glatke kože najprije očistite četkom, spužvom ili krpom da uklonite ostatke stare kreme za cipele. Četkom od prave dlake nanesite malo kreme za čišćenje i ostavite da se upije. Kada su cipele suhe iščetkajte ih i izgledat će kao nove.

Nubuk

Suhe cipele očistite četkom za čišćenje nubuka, za tvrdokorniju prljavštinu upotrijebite meku gumicu za brisanje čime će materijal sačuvati svojstva samta. Nakon upotrebe očistite i gumicu. Posebnom gumenom četkom sakrijte oštećena mjesta. Užim rubom probijte se do nedostupnijih dijelova. Kako bi i na kiši mogli biti bez briga, upotrijebite raspršivač za impregniranje. Cipele impregnirajte prije nego što ih prvi puta obujete i ostavite, da se nakon nanošenja zaštite dobro osuše. Navedeni raspršivač treba prema uputama poznavatelja koristiti dva puta tjedno.

Suede

Suede, odnosno jelenska koža izgleda mnogo bolje ako ovu meku kožu očetkate. U dućanima se mogu nabaviti posebne četke za čišćenje suede materijala, međutim, možete upotrijebiti i običnu četku za zube.

Velur

Materijal je puhastog izgleda. Da bi takav i ostao trebate ga čistiti četkom za čišćenje velura. Mrlje skinite gumicom za velur u kamenu. Raspršivačem osvježite boje i zaštitite cipele od vode. Prije upotrebe raspršivača zaštitite okolinu, najbolje, da to obavite na otvorenom. Pri uporabi dvije vrste zaštite u raspršivaču preporučamo da između jedne i druge zaštite protekne barem nekoliko sati ili čak čitav dan. Može se dogoditi da zbog kiselosti znoja tamno obojana koža, koja je bez podloge, ostavi boju. U tom slučaju upotrijebite sredstvo koje sprečava ispuštanje boje.

Lakirane cipele

Ako se želite već ujutro diviti sjaju svojih lakiranih cipela (ta znate da ih nosimo za večernje i svečane prilike) onda ovu osjetljivu obuću čistite kremom ili tekućinom za lakirane cipele. Kremu ne smijete nanositi četkom jer možete oštetiti gornji sloj. Prije toga treba cipele mekom krpom očistiti od prašine. Nakon što se krema upila čistom mekom krpom cipele ulaštite.

Sportske cipele

Suhe cipele očetkajte i gumicom uklonite mrlje. Impregnacijskim raspršivačem zaštitite cipele od prodora vlage.

Nema komentara

Komentiraj