Kako zamjeniti probušenu gumu na autu

Kako zamjeniti probušenu gumu na autu

1342
0
Podijeli
Kako zamjeniti probušenu gumu na autu

Zamjeniti probušenu gumu na autu je posao koji bi muški dio populacije morao poznavati pa čak i u slučaju da nikada ništa ne rade oko automobila. Naravno potrebno je znati kako se koristi dizalicom za auto i na koje mjesto se treba podmetnuti. Evo postupka.

Pobrinite se da u autu uvijek imate rezervnu gumu. Provjerite je li rezervna guma napumpana. Rezervna guma od stajanja može ispustiti malu količinu zraka, stoga nabavite pumpu na zrak koju možete kupiti u većim trgovačkim lancima ili na benzinskim postajama. Pumpa mora imati nastavak za uključivanje u mjesto predviđeno za upaljač (u autu).

Pritegnite ručnu kočnicu, prebacite mjenjač u prvu brzinu. Izvadite dizalicu za auto i prije nego dignete auto još dok neispravna guma dodiruje tlo uklonite ukrasni poklopac (radkapa) na kotaču i otpustite matice kojima je kotač pritegnut ali ne do kraja.

Ako je tlo mekano pod dizalicu podmetnite komad daske ili debljeg lima. Tek nakon toga auto podignite dovoljno visoko da možete skinuti kotač i zamjeniti ga rezervnim.

Matice za pritezanje kotača samo lagano pritegnite, nakon toga spustite auto dizalicom dok guma ne legne na tlo i tada snažno zategnite matice i to ne redom već unakrsno. Postavite ukrasni poklopac na mjesto i izvucite dizalicu ispod automobila. Napumpajte gumu koliko treba i spremni ste krenuti dalje.

Kako produžiti vijek auto gumama

Produžite vijek auto gumama pravilnim održavanje što produžuje trajnost guma, povećava sigurnost i štedi novac.

Dobro održavana guma trebala bi izdržati 80000 km. Podesite pritisak zraka u gumama onako kako to proizvođač preporučuje. Pritisak zraka trebali biste provjeravati jedanput na tjedan.

Rotirajte gume svakih 12000 km. Premjesite prednje gume na mjesto stražnjih i obratno. Rotirajući gume mijenja se njezin uzorak – svaka guma ima svoj uzorak. Vidna izlizanost /potrošenost gume je znak da gumu treba rotirati.

Jednom na godinu obavezno napravite provjeru i balansiranje guma.

Isto obavezno provjeravajte amortizere na kotačima i zamjenite ih po potrebi. Ako sami pokušate provjeriti ispravnost amortizera tada na svakom kotaču dignite auto neka guma odskoči od poda, ako amortizeri u drugom odskoku amortiziraju kotač, amortizeri su ispravni, u protivnom zamjenite amortizere.

Nema komentara

Komentiraj