Što sve mogu mali kućni kukci i insekti

Što sve mogu mali kućni kukci i insekti

2467
0
Podijeli
Što sve mogu mali kućni kukci i insekti

Mnoge fascinantne spoznaje vjerojatno niste znali o ljetnim kukcima i insektima iz vaše okoline, stoga vas upoznajemo sa nekim od najpoznatijih.

Pčele

Pčele mogu prevaliti 10 milijuna letova da bi ubrale dovoljno nektara sa cvijetova od kojih bi proizvele 1 kilogram meda. Ukupna udaljenost koju sve pčele prevale da bi proizvele ovu količinu meda jednaka je prijeći dva puta oko zemlje.

Mravi

Neki mravi mogu dići težinu dvadeset puta veću od svoje težine. Ako bi muškarac od 80 kg imao komparativnu snagu mrava, mogao bi podići težinu od 4 tone.

Komarci

Samo ženke komarca napadaju ljude. Općenito ih privlači tamna boja i ugljikov dioksid kojeg izdišemo. Mužjaci komarca žive na biljnim sokovima i drugim tekućinama stvorenih iz raspadanja organskih materijala. Komarci su tu oko 30 milijuna godina. Oni mogu otkriti sisavce na 100 metra posebno toplokrvna bića. Imaju vizualne senzore koji prate pokrete i vide kontraste u bojama.

Krijesnice

Svijetlo krijesnice je obično isprekidano i treperi u uzorcima koji su jedinstveni za svaku vrstu. Svaki uzorak je optički signal koji pomaže krijesnicama naći potencijalnog partnera.

Muhe

Muhe koriste noge za okus, koje su milijunima puta više osjetljive na šećer od ljudskog jezika. Muhe ostaju živjeti unutar 2 km od mjesta gdje su rođene.

Bubamare

Bubamare krvare iz koljena kad se osjećaju ugroženo. Smrdljiva tekućina curi im iz zglobova nogu koja ostavlja žute fleke na površini.

Nema komentara

Komentiraj