Maske – kulturno povijesna tradicija

Maske – kulturno povijesna tradicija

1823
0
Podijeli
Maske - kulturno povijesna tradicija

Maske nisu sve iste niti imaju istu svrhu. Razlikuju se u materijalima, načinu izrade i izgledu. Ove činjenice približit će vam njihovu povijest te kulturnu tradiciju.

Prije više stotina godina, sljedbenici katoličke vjere u Italiji započeli su tradiciju održavanja ludi festivala maski i to dan prije korizme. Budući da katolici ne bi trebali jesti meso u korizmi, nazvali su svoj ​​festival “Carnevale” što znači “ne konzumirati meso”. Kako je vrijeme prolazilo, karnevali u Italiji postali su vrlo poznati i popularni kao i u svim katoličkim zemljama Europe.

Maske iz drevne Grčke koje su se koristile u kazalištu imale su megafon od mesinga u području usta da pojača zvuk onog što glumci pričaju.

Maske u Novoj Gvineji koristile su se za zastrašivanje drugih članova plemena i provođenje društvenih pravila.

“Moretta muta”, ovalna maska koju nose žene za karnevala u Veneciji. Maska nema trake da se zaveže ili zakopča na glavi. Umjesto toga, maska ima gumb s unutarnje strane koji se pridržava ustima i tako se maska održava na licu.

Drevne egipatske maske smrti napravljene su da bi duša prepoznala tijelo, kao i pomoć pokojniku da bude prihvaćen od strane drugih božanskih besmrtnika u zagrobnom životu.

U kineskoj operi sve maske su u bojama, a svaka boja opisuje osobnost lika kojeg maska ​​ predstavlja. Na taj način gledatelji dobiju bolju i bržu sliku o likovima i njihovim odnosima.

U afričkim plemenima, nošenje maske je rezervirano uglavnom za muškarce. Čak i nošenje maski koje predstavlja žensku ljepotu.

Japanske kazališne Noh maske su izrađene s takvim vještina da se mogu prenijeti različite emocije s izrazima, ovisno o kutu pod kojim gledate masku ili o svijetlu koje pada na masku.

U ratovima i borbama, maske nisu korištene samo za zaštitu lica, već i za metodu zastrašivanja neprijatelja. Ta metoda se još uvijek koristi u popularnom sportu poput Hokeja na ledu.

Maske su se također koristile kao metoda kažnjavanja.

Nema komentara

Komentiraj