Božićne legende

Božićne legende

1731
0
Podijeli
Božićne legende

Božićne legende su odabrane kratke zanimljivosti o Djedu Mrazu, svetom Nikoli i drugim danima za vrijeme adventa.

Djedov crveno-bijeli kostim je izrađen za potrebe snimanja božićne kampanje za Coca-Colu 1931. godine.

Grad Sjeverni pol na Aljasci veličine je oko 11 četvornih kilometara te je registriran 16. siječnja 1953. godine.

Rudolpha, devetog soba je stvorio Robert May 1939. godine kada je radio na katalogu za Montgomery Ward.

Ništa se ne zna o životu svetog Nikole, osim legendi koje su se izgradile oko njega. Sveti Nikola je povezan s ljubaznosti prema djeci.

Crni petak zapravo nije dan u kojem se najviše kupuje u godini. Petak i subota prije Božića su najprometniji trgovački dani.

Mnogi naši božićni običaji su se slavili stoljećima prije rođenja Krista. Advent, žarka svijetla, badnjak, darivanje, karnevali, praznične gozbe, crkvene procesije i dr. postoje još od ranih Mezopotamaca, Europljana i Rimljana.

Riječ Advent dolazi od latinskog izraza “Adventur”, što znači dolazak.

Tradicija odbrojavanja dana do Božića počinje u ranom 19. stoljeću u Nizozemskoj, gdje su obitelji kredom obilježavali linije (dane) na svojim ulaznim vratima svakog dana do Badnjaka.

Lik Djeda Mraza temelji se na dvije božićne legende: Svetog Nikole i Djeda Mraza. Sveti Nikola je zaštitnik djece, koji je nesebično darivao siromašne i najmlađu siročad. Djed Mraz je duh dobrih vijesti.

U SAD Djed Mraz (pod nazivom Sinterklass) je stigao u 18. stoljeću preko nizozemskih osnivača grada New Yorka.

Kad su nizozemski kolonisti došli u Ameriku, oni su sa sobom donijeli legendu o strogom biskupu odjevenom u crveni kostim koji nosi knjigu s popisom sve dobre i zločeste djece. Do današnjeg dana u Nizozemskoj, Sinterklass donosi darove za svu dobru djecu 5. prosinca, što je Dan svetog Nikole.

Nema komentara

Komentiraj