Savjeti za kušanje vina

Savjeti za kušanje vina

1147
0
Podijeli
Savjeti za kušanje vina

Koristite prikladnu čašu za vino koja daje najviše od vina. Korištenje čaša za sok ili sličnih će vam pokvariti doživljaj. Evo savjeta za kušanje vina.

Natočite vino u čašu. Odmah nakon toga pomirišite vino da biste miris mogli usporediti sa mirisom nakon što ga kružno promućkate. Nemojte se ustručavati gurnuti nos u čašu. Tako ćete moći prepoznati jače arome i pomoći će vam provjeriti da li je vino pokvareno.

Vizualnim pregledom vina u čaši i fokusom na to kako se boja mjenja od centra čaše prema rubovima. Da biste vidjeli pravu boju i bistrinu, držite čašu ispred svijetle površine. Crna vina sa vremenom gube boju i prelaze u nijansu smeđe boje, dok bijela vina s vremenom postaju tamnija.

Ako želite osjetiti čim jaču aromu vina, stavite čašu na stol te brzim kružnim pokretima napravite vrtlog u čaši. Pazite da ne prolijete vino prilikom ovog zahvata. Ovim zahvatom oslobađa se kisik, a sa njime i jače arome.

Nakon toga provjerite tragove slijevanja vina po rubovima čaše. To će pokazati viskozitet vina i što su više izraženi tragovi to je vino viskoznije i ima više alkohola.

Ponovno pomirišite vino i pokušajte identificirati mirise koje osjećate.

Gucnite malo vina iz čaše ali ga nemojte progutati. Prvo mućkajte vino u ustima preko svih osjetila okusa. Trebali biste osjećati slatkoću, slanoću, trpkost, gorčinu te čvrstoću vina.

Sa usnicama napućenim kao da morate poljubiti svoju tetu, usisajte zrak kroz usta i izdahnite kroz nos. Usisavanjem zraka dovodite arome od vina u nos gdje ih možete temeljito odrediti. Sada slobodno progutate vino.

Ponovno malo gucnite i uvucite zrak zajedno sa gutljajem. Učinite to metodom mljackanja. Tako ćete osjetiti razlike u okusu i teksturi.

I to je to, otiđite u trgovinu po sir i pravac u vinski podrum.

Nema komentara

Komentiraj