Naučite kuhati na kineski način

Naučite kuhati na kineski način

1175
0
Podijeli
Kuhati na kineski način

Kina ima mnoštvo regionalnih kuhinja, tako da može biti ispravno reći “kako kuhati u kineskim stilovima” umjesto “stilu”. Međutim, postoje određeni osnovni pojmovi koji se koriste tijekom kuhanja kineske hrane. Ovdje su neki koraci kako bi razumijeli umjetnost kineske kuhinje.

Svježe je najbolje

Većina kineskih obitelji još uvijek kupuje svoje namirnice na dnevnoj bazi. Kućanstva su često više generacija, tako da ima više odraslih osoba koje dijele teret kuhanja. Preporuča se das u namirnice svakako svježe.

Budite spremni

Osnovni pribor: kineski nož (mesarski nož) i daske za rezanje. Također vam je potreban asortiman zdjela ili tanjura u kojima ćete držati pripremljene sastojke dok ne budu spremni za kuhanje. Ključno za pripremu je da se namirnice smanje sve do veličine koja se lako može pokupiti sa štapićima.

Začin života

Postoji mnogo egzotičnih sastojaka koje možete nabaviti, no osnovni začini su: sol, korijen đumbira, soja umak, sezamovo ulje, vino ocat i češnjak te glavni prilog riža. Ostale česte arome su proljetni luk, anis, pet začina u prahu, temeljac od piletine i čili.

Brzo i vruće

Nakon što je sve sasjeckano i spremno, vrijeme je da se kuha. Osnovni pribor su wok i lopatica za miješanje. Također, duga viljuška, kuhača i cjedilo neka su pri ruci. Ulijte malo ulja u wok i zagrijte na visokoj razini. Optimalno vrijeme za ubacivanje sastojaka jest vrelo ulje, no pripazite da ulje pri zagrijavanju ne počne gorjeti i isparavati se jer je to znak da je prevruće.

Riža ili tjestenina?

Kaže se da Kinezi sa sjevera jedu tjesteninu, a južnjaci rižu. To je donekle točno, ali svi Kinezi jedu oboje u velikim količinama. Kineska prehrana se oslanja na povrće, ribu, male komade mesa, svježe voće za desert i mnogo čaja.

Korak po korak

Većina kineskih jela poslužuju se jedno ili dva jela u isto vrijeme, a ne sve odjednom. Obiteljski stil blagovanja znači da svatko ima svoju porciju riže, no svaki slijed jela se poslužuje u zajedničkoj posudi iz koje svi sudjeluju svatko sa svojim štapićima.

Juha dolazi zadnja

To nije istina posvuda, ali juha je često signal da se obrok približava kraju. Kineska juha se izlije u sada prazne zdjele riže i pije se kao napitak.

Nema komentara

Komentiraj