12 namirnica koje ne moraju biti u vašem frižideru

12 namirnica koje ne moraju biti u vašem frižideru

932
0
Podijeli
12-namirnica-koje-ne-moraju-biti-u-vasem-frizideru

Frižider je izmišljen da bi našu hranu održavao hladnom i svježom. Dok mnoge namirnice trebaju biti pohranjene u frižideru, neke su sasvim u redu i bez hlađenja, a neke je čak i bolje izostaviti sa hladnoće.

Neka hrana će zapravo početi gubiti okus ako je pohranjena u frižideru; tekstura može omekšati, a neka će zapravo istrunuti puno brže. Kako bi zadržali svježu i ukusnu hranu, prođite kroz ovu listu i ustanovite ako ste pravilno pohranili hranu.

1. Češnjak

Češnjak bi zapravo trebalo držati na hladnom i tamnom mjestu kao što je smočnica ili kuhinjski ormarić. Kad se drži u frižideru, puno brže propada. Ne samo da će postajati bjeliji već i gumeni, te će početi nicati i stvarati plijesan. Međutim, budući da se lukovica izvana obično ne mijenja, nećete znati da propada sve dok ga ne odlučite koristiti.

2. Krumpir

Kad se krumpir čuva u frižideru, hladne temperature pretvaraju njegov škrob u šećer, što ih čini slatkim i praškastim, što nije baš ukusno. Umjesto toga, krumpir treba držati u smočnici ili kuhinjskom ormariću, osim, naravno u podrumu ako ga imate. Treba ga držati u papirnatoj vrećici, a ne u plastičnoj jer plastične vrećice ne dopuštaju krumpiru da diše, što izaziva brže propadanje.

3. Luk

Kada se čuva u frižideru, luk ne dobiva dovoljno cirkulacije zraka, te tako postaje kašast i počinje se stvarati plijesan. Luk također treba držati na hladnom i suhom mjestu, ali odvojeno od krumpira jer kad su krumpir i luk pohranjeni zajedno, oni imaju tendenciju da trunu brže.

4. Ulje

Ulje se može stvrdnuti i pretvoriti u konzistenciju maslaca ako se čuva u frižideru. Zapravo, gotovo sva ulja mogu stajati na sobnoj temperaturi. Međutim, ako ima niži postotak zasićenih masti, treba ga držati na hladnijem mjestu kao što je smočnica.

5. Dinje

Istraživanja pokazuju da dinje zapravo počinju gubiti svoje antioksidanse ako su pohranjene u frižideru. Dakle, preporuča se da cijele dinje budu pohranjene na sobnoj temperaturi, barem dok se ne izrežu. Bilo koji isječeni komad onda treba čuvati u frižideru.

Povrće u zdjelama

6. Banane

Banane treba držati na sobnoj temperaturi jer niske temperature imaju tendenciju da usporavaju proces dozrijevanja. Ako želite da vaše banane dozriju do kraja, držite ih van frižidera, a ako želite da ostanu zelene duže, stavite ih u frižider.

7. Med

Med je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću jer tamo može trajati skoro pa vječno. Ako se stavi u frižider, med će se početi kristalizirati i otvrdnuti će čime ga je teže odvajati.

8. Rajčice

Niske temperature će pretvoriti vaše rajčice u kašu i još k tome počet će gubiti okus. To je razlog zašto se preporuča da ih se umjesto frižidera drži na sobnoj temperaturi. Ako su još uvijek zelenkasti ili ne sasvim zreli, možete ih držati na prozorskoj dasci kako bi brže sazrjeti.

9. Jabuke

Jabuke su poput rajčica, u smislu da će izgubiti teksturu i okus ako su pohranjene u frižideru. Jabuke će biti sasvim u redu u zdjeli s voćem na stolu.

10. Kruh

Kruh se nikako ne bi trebao držati u frižideru. Držanje kruha u frižideru će ga isušiti puno brže. Jedini put kad bi trebali staviti kruh u frižider je ako ste napravili sendviče za kasnije.

Međutim, ako ne planirate pojesti kruh za nekoliko dana trebali biste ga zamrznuti jer se u zamrzivaču može sigurno čuvati mjesecima.

11. Svježe povrće

Svježe povrće apsorbira mirise, što kvari njihov okus. Također, ako se čuva u frižideru, povrće se suši. Najbolji način da pohranite svježe povrće je da bude zatvoreno u hermetičkim kutijama ili vrećicama.

12. Kava

Kava je poput biljaka, apsorbirati će bilo koji miris oko sebe, zato je nemoguće pohraniti kavu u frižider. Nakon što apsorbira različite mirise, nikada se neće vratiti prvobitni okus. Umjesto toga, držati ga u hermetičkim kontejnerima ili vrećicama na suhom i tamnom mjestu.

Nema komentara

Komentiraj