Ekološki savjeti i navike za svakoga

Ekološki savjeti i navike za svakoga

969
0
Podijeli

1Pročitajte 25 ekološki prijateljskih i korisnih savjeta

Budimo realni, kada je u pitanju ekološka osviještenost, svi smo u nekom trenutku prekršili pravila. Možda ostavljamo da voda teče dok peremo zube ili smo možda ovisni o kupovini stvari koje zapravo ne želimo ili ne trebamo. U svakom slučaju, svi smo to učinili. Dobra vijest je da čak i ako niste sasvim spremni da počnete u potpunosti živjeti održivim načinom života, postoje jednostavni ekološki savjeti i navike koje možete usvojiti, a koje će ozbiljno utjecati na planet bez da drastično mijenjate stil života.

2Smanjite nepotrebnu uporabu vode

Isključite slavinu dok perete zube; perite punu mašinu rublja u hladnoj vodi (štedi energiju); počnite piti vodu iz slavine umjesto one iz plastičnih boca; pokušajte prati posuđe na ruku nekoliko dana u tjednu; umjesto s vodom, nečistoće i mrlje na posuđu odstranite  ubrusom prije stavljanja u perilicu; držite vrč vode u hladnjaku kako ne bi morali čekati da doteče hladna voda iz slavine.

3Počnite biciklirati ili hodati

Čak i ako se radi o samo nekoliko zadataka koje morate obaviti za vikend, umjesto da vozite ili da koristite javni prijevoz.

4Ugasite i isključite

Jednostavno ugasite sva svjetla prije nego odete na posao u jutarnjim satima te isključite električne aparate koje nećete koristiti tijekom dana i noću dok spavate, osobito vaše računalo na poslu i kod kuće.

5Trebate poklon?

Osmislite sebi jedinstvena pakiranja poklona pomoću časopisa, novina ili papirnatih vrećica koje već imate kod kuće. Ne samo da je ova metoda ekološki prijateljska, već i bolje izgleda od kupljenih ukrasnih papira.

6Niste spremni da postanete vegeterijanac?

Pokušajte prehranu bez mesa jedan ili dva dana u tjednu kako bi smanjili unos zapravo nepotrebnih tvari. Činjenica je da je potrebno oko 750 litara vode za proizvodnju 1 kilograma pšenice, a 100.000 litara vode za proizvodnju 1 kilograma govedine. Razlika je ogromna!

7Zamijenite žarulje!

Ako svako kućanstvo u Hrvatskoj zamijeni običnu žarnu žarulju sa jednom od kompaktnih fluorescentnih žarulja, smanjenje zagađenja će biti ekvivalent uklanjanju oko15.000 tisuća automobila sa ceste.

8Domaće uzgojena hrana

Pokušajte kupovati hranu od lokalnih poljoprivrednika i na tržnici barem jednom mjesečno. To smanjuje količinu stakleničkih plinova koji se stvaraju kada se proizvodi za trgovine prevoze u kamionima.

9Ulijte malu količinu vodke u vazu sa cvijećem

Vodka produljuje vijek trajanja cvijeću i što je najbolje, stvarno funkcionira!

10Plaćajte sve svoje račune putem Internet bankarstva

Sada svaka banka nudi usluge internetskog bankarstva  i vrlo se lako prijaviti za naplatu bez papira. Prednosti koje pruža su ušteda vremena, veća sigurnost, ranija naplata, a u konačnici očuvanje okoliša zbog uštede papira.

11Ušteda na tuširanju

Zamijenite glavu tuša sa glavom koja ima manji protok vode. Tako štedite vodu, a današnji verzije nude i jednako dobar pritisak.

12Dekorirajte prostore drugačije

Ukrasiti vaš dom sa biljkama za poboljšanje kvalitete zraka.

13Čitajte jeftinije

Vaše omiljene novine, časopisi i knjige su sve dostupne putem interneta na vašim pametnim telefonima, tabletima ili stolnim računalima.

14Udvostručite svoje zalihe

Prerežite jastučiće od vate, spužve za šminku i maramice za lice na pola. Ne samo da ćete smanjiti količinu otpada, već ćete udvostručiti svoju zalihu.

15Počastite se s razlogom

Ako volite nositi torbice, kapute ili čizme, zašto ne biste investirali u kvalitetni proizvod koji će trajati duže umjesto da kupujete hrpe jeftinijih proizvoda koje ćete nositi nekoliko puta i baciti.

16Sredstva za čišćenje domaće izrade

Naučite izrađivati potrebne mješavine od prirodnih materijala čime ćete uštedjeti novac i sve će biti savršeno čisto te mirisno na prirodan način.

17Perite u hladnoj vodi radije nego u toploj ili vrućoj

Hladna voda čini veliku razliku, a većina modernih perilica odradi jednako dobar posao pranja odjeće. Isto tako, pokušajte mokru odjeću sušiti na zraku umjesto u sušilici jer to vam može uštedjeti do 60% energije.

18Zbrinjavajte opasan otpad na pravilan način

Tvari sadržane u starim baterijama i akumulatorima vrlo su opasne i štetne za okoliš. Stoga, treba ih odvajati od običnog smeća i odlagati u posebne spremnike predviđene za tu vrstu opasnog otpada.

19Pretvorite staru u novu modu

Prije nego što bacite taj par starih traperice, razmislite o tome da ih pretvorite u savršene kratke hlače. Isto vrijedi za majice, bluze i haljine, možete ih pretvoriti u kratke topiće ili u kratke minice.

20Koristite netoksični lak za nokte

Većina brandova laka za nokte sadrži tvari poput formaldehida, etil acetata, butil acetata, nitroceluloze, acetona i teških metala. Radije kupujte i koristite prirodne lakove za nokte i odstranjivače laka.

21Izbijelite zube sa korom od banane

Sigurno vam zvuči čudno, ali kora od banane može izbijeliti zube! Utrljajte unutrašnjost kore na gornje i donje zube i neka tako stoji oko 10 minuta. Onda, zgrabite suhu četkicu i počnite četkanje zuba. Nekoliko puta tjedno može značajno posvijetliti zube kao i bilo koji drugi izbjeljivač.

22Pojačajte korištenje prirodnih ulja

Jeste li znali da je hladno prešano kokosovo ulje i ulje od avokada izvrsno za ovlaživanje kože i kose? Vjerojatno već imate jedno od ovih ulja, pa zašto ne probati koristiti umjesto kupnje kreme za lice ili maske za kosu.

23Ne bacajte stare krpe

Ne samo da ćete bez problema ukloniti elektricitet sa vaše kose ili odjeće, već možete sa vlažnom starom krpom ukloniti neželjene naslage u kupaonici na kadi, umivaoniku ili tuš kabini.

24Uvijek reciklirajte ili donirajte odjeću

Doniranje neželjene odjeće u dobrom stanju može nekome koristiti umjesto da se baci na odlagalište smeća.

25Eko prijateljski ljubimci

Za vašu mačku koristite biorazgradive stelje izrađene od bora, kukuruza ili novina. Za pse, zamijenite najlon i plastične vodilice s onima izrađenih od platna ili konoplje.

Svi ovi ekološki savjeti su ovdje da vam pomognu rješiti se starih i nepoželjnih navika koje utječu na zdravlje Planete Zemlja kao i na vaše zdravlje. Učinite što je ispravno za generacije koje dolaze!

Nema komentara

Komentiraj