Kako kontrolirati emocije

Kako kontrolirati emocije

3703
0
Podijeli
Kako kontrolirati emocije

Da li vam se dogodilo da ne znate što ćete učiniti koliko ste ljuti ili ste na ruba suza? Ne brinite imamo rješenje kako kontrolirati emocije.

Ljudi različito reagiraju u različitim situacijama, što je ohrabrujuće jer na taj način učimo jedni od drugih. Također svatko od nas (ne)vlada emocijama na isti način. Emocije su kompleksni skup koji nam oblikuje emocionalnu sferu života i njihova najjednostavnija podjela bi bila na pozitivne i na negativne emocije.

Dvije najčešće pozitivne emocije su radost i ljubav.

Radost doprinosi vašem organizmu dajući mu elan i pokretačku snagu, može biti izazvana događajem koji se upravo dogodio ili sjećanjem na neki događaj iz prošlosti. Radost je jaka emocija koja, obično, kratko traje. Ljubav ima duže trajanje i pod ljubavlju se smatraju emocije koje odražavaju pozitivno emotivno stanje u relaciji sa ljudima iz vaše neposredne okoline (između partnera, roditelja i djece ili iskrenih prijatelja). Ovo je emocija koja vas “podiže” i daje snagu da učinite i ono što vam djeluje nemoguće.

Osnovne negativne emocije su bijes, bol, strah i uznemirenost.

Bijes se oslobađa onda kada je događaj frustrirajući, kada ne postižete ono što od sebe zahtijevate. Bol izaziva gubitak nekoga ili nečega za šta ste duboko vezani. Strah i uznemirenost su dvije emocije koje se često javljaju zajedno. Strah je prouzrokovan uznemirenošću i dešava se kada zapazite neke realne ili potencijalne opasnosti. To je prastara emocija koja je ljudsku rasu održala na životu, samim tim vrlo je važna pokretačka sila (ali samo kada je umjerena i realana). Strahovi su uglavnom dio zajednice u kojoj živimo i oni oslikavaju dio kulture u kojoj smo odgajani. U nekim slučajevima, ove emocije mogu postati prave fobije.

Kontroliranje emocija nastaje kao odgovor na vanjski ili unutarnji (sjećanje) podražaj. Svaka osoba može manifestirati svoje osjećaje na različite načine. Način na koji će osoba pokazati emocije je više ili manje kontroliran i uči se. Dakle, zavisi prije svega od odgoja, kulture u kojoj pojedinac odrasta, društva u kojem se kreće i samog karaktera koji je stekao. Za odraslog čovjeka je karakteristično da može kontrolirati emocije, samo je razlika u kojoj mjeri to može učiniti.

Kontrola emocijaKako kontrolirati emocije

1. Zaboravite na emocije

Ovo je situacija u kojoj je potrebno zaboraviti na svoje emocije, kao da ih u tom trenutku uopće nemate. Ohrabrite sebe na taj način što ćete reći sebi da kada se sve ovo završi, dati ćete si oduška i ako treba vrištati na sav glas. Ovo je dobar način da samo za trenutak zaboravite svoje emocije, ali budite pažljivi kada odlučite da ih “otključate” jer može se dogoditi da doživite emocionalno preopterećenje (na primjer, da pred svima na nekom sastanku, počnete plakati ili “poludite”) i tada vam je prijašnji trud bio uzaludan. Ovo rješenje je funkcionalno ukoliko znate da će cijela situacija kratko trajati.

2. Steknite mentalnu kontrolu

Ovo je vjerojatno najbolji način kako kontrolirati emocije kada ste u situaciji koja ne dozvoljava da se emocionalno izrazite (na primjer, kada dođete u sukob sa šefom ili nekim tko vam je pretpostavljen). Emocije su sastavni dio vašeg mentalnog sklopa i sa dovoljno mentalne kontrole možemo odlučiti kako ćete kontrolirati emocije i kako ćete se u tom trenutku osjećati. Emocije i izražavanje emocija se uči pa samim tim možete utjecati na njihovo manifestiranje. Na ovaj način, smanjujete intenzitet dominantne emocije.

3. Na pozitivan način započnite dan

Pokušajte reći sami sebi da će dan koji je pred vama biti ispunjen optimizmom i dobrim raspoloženjem. Pokušajte ustati sa osmijehom na licu i  sve situacije koje prijete da vam pokvare raspoloženje ignorirajte. Do rješenje svake situacije može se doći i sa pozitivnim stavom. Budite pozitivni prema ljudima koji vas okružuju. Na pauzi nemojte kuhati kavu samo sebi, razveselite i svoje kolege (puno će im značiti a malo truda ćete uložiti).

Vrste emocija4. Razgovarajte o svojim emocijama

Najbolji način da riješite ono što vam smeta je da razgovarate o tome. Razgovor će vam pomoći da se problemi koje imate razbistre i time ćete pomoći svom mozgu da ih riješi na, po vas najbolji način.

5. Oslobodite se pritiska i savladajte emocije

Ako po svojoj prirodi spadate u “emotivnije” ljude, nađite način kako kontrolirati emocije i kako se osloboditi pritiska čineći nešto što vas opušta, to može biti sportska aktivnost (na radnom mjestu, savjetujemo da koristite stepenice umjesto lifta) ili trenutak koji ćete provesti u miru i tišini.

Nema komentara

Komentiraj