Društvene mreže mogu poremetiti vaš san

Društvene mreže mogu poremetiti vaš san

1263
0
Podijeli
Društvene mreže

Bacate se i okrećete u krevetu? Nove studije sugeriraju da su krivi vaši društveni feedovi i društvene mreže općenito.

Beskonačno skrolanje na omiljenim društvenim mrežama nam je zamjenilo dane čitanja knjiga u krevetu i to je sad već kristalno jasno. Kako kažu pouzdani izvori negdje na internetu, vjerojatno na fejsu, naša mladež koja provodi sate i sate dnevno u “socijalnom” dijalogu, iskusila je nesanicu tj. manje odspavanih sati nego li je to potrebno mladom čovjeku, no o satima malo kasnije.

Pogledajmo kako to društvene mreže mogu uzrokovati nedostatak sna… Facebook i ostale društvene platforme znaju biti, jesu burad bez dna jer kad počnemo kliktati, jednostavno nas usisa dublje u news feedove, fotke, videe, komentare itd.

Mobitel u krevetuProvjera mobitela prije odlaska na počinak zapravo narušava funkcije u tijelu i time krademo svome tijelu ono što je zaslužilo – dostatan odmor. Prije negoli trepnemo već smo 2 sata potrošili na gledanje fotki sa rođendana sestrične od cure najboljeg frenda, pa i dalje od toga.

16% mladih priznaje da provjerava mailove i poruke nakon što legne na spavanje.

Izvor:Amerika, a gdje drugdje.

Koliko nam je zapravo potrebno sati sna? Osjećaj je dobar kad se pošteno naspavamo, budimo se svježi, spremni da uđemo u dan sa entuzijazmom. Ne spavati dovoljno ima suprotni efekt, kao prvo umorni smo, razdražljivi i pokisli cijeli dan. To je zato jer tijelo obnavlja mišiće, konsolidira memoriju i ispušta hormone koji reguliraju rast i apetit tijekom spavanja.

Izvor: Nacionalna udruga spavanja iz Amerike.

Facebook ovisnikAko se ne naspavamo nismo se u mogućnosti koncentrirati, donositi dobre odluke i potpuno se posvetiti nečemu, e tu ima istine.

Koliko se sati sna preporuča prema starosti:

  1. Dojenčad (od 4 do 11 mjeseci): 12 do 15 sati
  2. Mala djeca (1 do 2 godine): 11 do 14 sati
  3. Predškolska djeca (3 do 5 godina): 10 do 13 sati
  4. Školarci (6 do 13 godina): 9 do 11 sati
  5. Tinejdžeri (14 do 17 godina): 8 do 10 sati
  6. Odrasli (od 18 do 64 godina): 7 do 9 sati
  7. Starija odrasla osoba (65+ godina): 7 do 8 sati

Još ne znate da ste ovisnik o fejsu i da premalo spavate radi omiljene društvene mreže? Pročitajte koji znakovi upućuju na to i kako ponovno vratiti kontrolu nad tehnologijom.

Natrpanost informacijama prije spavanja

Bilo da smo na Twitteru ili Fejsu, informacije koje nam dolaze mogu biti o bilo čemu. Društvene mreže prepune su objava o rođenju dijeteta od najbolje frendice, fotki slavnih bez šminke, video o tome kako rezati bananu bez da ogulite koru 🙂 i tome slično. Pristup informacijama može biti koristan, no kad se pokušavamo pošteno naspavati, previše informacija nam jednostavno ubrza um i utreka je počela.

Emocije prorade nakon što smo vidjeli ili pročitali nešto određeno ili je sadržaj na kojeg smo naletjeli toliko zanimljiv da ne možemo skinuti oči s njega.

Rješenje: Uvedite timeout od tehnologije prije spavanja. Dakle, 30 minuta prije, obavezno ugasite sve informativne uređaje i odmorite se.

Laptop na krevetuZurenje u svijetli zaslon prije spavanja

Ako u spavaćoj sobi držimo elektroniku kao što su televizor, računalo, tablet i mobitel tada je veća vjerojatnost da ćemo biti izloženi jakim svjetlima prije spavanja. Evo nekih zanimljivih postotaka usput…

  • 62% roditelja i 45% djece drži televizor u spavaćoj sobi
  • 45% roditelja i 30% djece posjeduje tablete ili mobitele
  • 26% roditelja i 21% djece posjeduje računalo

Izloženost jakim svjetlima u večernjim satima može nam poremetiti prirodni ciklus spavanja, kaže sveopće poznati izvor. Unutarnji sat u našem tijelu koristi svjetlo kako bi utvrdio da li je vrijeme za buđenje ili spavanje.

Rješenje: Ako je moguće, držite tehnologiju van spavaće sobe.

Društveni signaliBuđenje zvučnim signalima

Ako ste kao većina, pri odlasku na počinak ostavljate mobitel blizu kreveta. Možda imate praktični razlog za to, možda koristite alarm na mobitelu. Možda ste ipak malo ovisni i želite provjeriti mailove prije nego li operete zube.

Mobitel blizu nas tijekom spavanja može opasno poremetiti naš odmor, pogotovo ako imamo zvučne notifikacije sa mobitela ili uključenu vibru. Tu smo na iskušenju koje nas može držati budnim.

Rješenje: Ako baš morate držati mobitele blizu sebe tijekom spavanja, podesite opcije na sleep mod ili jednostavno ugasite zvuk.

Razmišljate da li vam je potrebna pomoć? Ovisnost o društvenim mrežama postaje ozbiljan problem, zato vam preporučam da pročitate 4 jednostavna načina kako se riješiti ovisnosti o društvenim mrežama.

Nema komentara

Komentiraj